Prečo sú pre vašu mzdárku stravné lístky či karty to najlepšie riešenie?

Hoci zmeny v Zákonníku práce, ktoré zaviedli finančný príspevok na stravu, sú v platnosti už dva mesiace, stále nie je výklad zákona úplne jasný. Jedna z menej diskutovaných povinností je aj povinnosť vyplácať finančný príspevok najneskôr k 1. pracovnému dňu v mesiaci.

Neunáhlite sa s výberom formy stravného

Pri veľkých zmenách v legislatíve sa oplatí počkať. Potvrdilo sa to aj pri zavádzaní zmien v stravnom. Firmy, ktoré sa uponáhľali s výberom stravného, budú mať zrejme hlavy v smútku. Pripravili si totiž pôdu na dva výplatné termíny mesačne, prípadne musia vyplácať príspevok na stravovanie v mzde dva mesiace vopred (napríklad v mzde za máj vyplatia príspevok na júl). Podľa výkladu zákona Finančnou správou musí mať zamestnanec stravné k dispozícii najneskôr k prvému pracovnému dňu v mesiaci, keďže si za tieto financie má kupovať obedy.

Ak tak zamestnávateľ neurobí, bude sa hodnota finančného príspevku na stravovanie považovať za zamestnancov zdaniteľný príjem, ktorý by podliehal okrem dane z príjmov aj odvodom. Zároveň si zamestnávateľ nesplní povinnosť vyplatiť zamestnancovi stravné, čo môže znamenať nielen opletačky pri inšpekcii, ale aj nemožnosť zarátania vyplatenej čiastky do účtovníctva (resp. započítanie do daňových výdavkov by bolo možné v prípade, že by šlo o iný zdaňovaný benefit, nie o príspevok na stravovanie). Stravné totiž nie je možné vyplácať spätne. To platí rovnako pre stravné lístky či dobitie stravovacej karty, ani tieto nemôžu byť poskytované pozadu. Ak si vaši zamestnanci namiesto finančného príspevku vyberú stravné lístky alebo karty, nielenže ušetria šedivé vlasy vášmu mzdárovi, ale dostanú prístup aj do atraktívneho sveta zliav a benefitov.

Ako si splniť zákonnú povinnosť a neriskovať?

Najspoľahlivejšou a najjednoduchšou metódou vyplácania stravného tak naďalej ostávajú stravné lístky a karty. Stravné lístky, ktoré sú medzi zamestnancami naďalej obľúbené a na Slovensku sú už 25 rokov, ponúkajú firmám jednoduchý spôsob, ako si splniť zákonnú povinnosť. Ale nie len to. Ak má firma záujem odmeniť svojich zamestnancov nad rámec zákonného minima, stravné je na to ideálny nástroj. Každé euro na stravnom lístku či karte je totiž eurom pre zamestnanca. Ak sa totiž zamestnávateľ rozhodne dať zamestnancom vyšší príspevok ako 2,81 eura na obed, čo je zákonné maximum, tak zamestnanec neplatí dane ani odvody, a to ani z časti vyplatenej nad rámec zákonného maxima. Toto navýšenie je možné financovať zo sociálneho fondu, ale aj z vlastných prostriedkov zamestnávateľa.

Prečítajte si tiež

Pri finančnom príspevku oslobodenie platí rovnako pre maximálnu čiastku 2,81 eura a pre časť financovanú zo sociálneho fondu. Príspevok zamestnávateľa nad tento súčet je považovaný za zdaniteľný príjem a musia sa z neho platiť dane aj odvody, tak na strane zamestnanca ako na strane zamestnávateľa.

Elektronizácia prináša výhody aj do stravovania

Stravné karty idú ešte ďalej. Okrem jednoduchosti pri platbe a možnosti zaplatenia presnej sumy prinášajú aj možnosti integrácie všetkých firemných benefitov. Vydavatelia kariet vám na ne vedia dať napríklad aj dochádzkový systém, rekreačné poukazy či iné výhody, ktoré chcú dať firmy svojim zamestnancom. Obľúbený je aj tzv. cafeteria systém benefitov, pri ktorom zamestnávatelia určia finančný obnos na benefity na zamestnanca a zamestnanci si už sami vyberú, kam si koľko chcú alokovať. Šport, rekreácia, kultúra, nakupovanie, stravovanie či cestovanie, to sú všetko možnosti benefitov, ktoré môžu firmy zamestnancom dopriať.

Prečítajte si tiež

Novinkou na trhu je aj systém cashbacku, ktorý ponúkajú už všetci veľkí vydavatelia stravných kariet na Slovensku. Kartou stačí platiť normálne ako doteraz. Zamestnanci ale dostanú úplne automaticky časť z platby alebo platieb za určité obdobie späť na kartu. Nezanedbateľné sú určite aj exkluzívne zľavy a výhody, ktoré ponúkajú vydavatelia kariet na svojich webových stránkach. Zamestnanci sa na ne kvalifikujú často len tým, že sú držiteľmi stravných kariet.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Finančný príspevok na stravovanie: praktické problémy má vyriešiť novela

Praktické problémy s finančným príspevkom na stravovanie má vyriešiť „záplata" v Zákonníku práce. Čo prinesie, vysvetlil predseda výboru pre financie a rozpočet, Marián Viskupič.

Zákonník práce – § 60 a § 63

Aký je rozdiel medzi skončením pracovného pomeru dohodou a výpoveďou? Praktické príklady a tabuľka s porovnaním.

Zatvorená jedáleň a finančný príspevok na stravovanie

Ak má zamestnávateľ vlastné, príp. zazmluvnené iné stravovacie zariadenie, jeho zamestnanci nemajú nárok na finančný príspevok na stravovanie. Čo ale robiť, ak je jedáleň zatvorená?

Zákonník práce

Čo upravuje Zákonník práce a ktoré veci by ste v ňom nenašli? Prinášame stručný prehľad základov pre každého podnikateľa.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky