Kedy si bude môcť daňovník uplatniť nezdaniteľné časti základu dane a v akej výške? O koľko sa zvýši nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka od 01.01.2027? Podrobnosti v článku.
Nezdaniteľné časti základu dane upravuje § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“), Ide o legálny spôsob, akým si daňovník, ktorým je výlučne fyzická osoba, znižuje svoj základ dane, a teda aj samotnú daň. K dnešnému dňu upravuje zákon o dani z príjmov pre rok 2027 nasledujúce nezdaniteľné časti základu dane:
- nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka,
- nezdaniteľnú časť základu dane na manželku/manžela,
- nezdaniteľnú časť základu dane na doplnkové dôchodkové sporenie, resp. celoeurópsky osobný dôchodkový produkt.
Poznámka: Aktuálne prebieha legislatívny proces, ktorý by mal upraviť, resp. doplniť § 11 zákona o dani z príjmov, a to tak, že by nezdaniteľná časť základu dane daňovníka, ktorý má v osobnej starostlivosti štyri alebo viac vlastných alebo osvojených detí, bola suma zodpovedajúca 100 % základu dane. Prípadné schválenie tejto úpravy by mohlo prebehnúť v mesiacoch november až december tohto roka, pričom jej účinnosť by nastala už od 01.01.2027. Stav tohto procesu budeme v článku aktualizovať.
Základom dane sa vo všeobecnosti rozumie rozdiel medzi príjmami a výdavkami, ktoré si daňovník podľa zákona o dani z príjmov môže odpočítať, pričom o nezdaniteľné časti základu dane možno znížiť len základ dane vypočítaný z nasledovných aktívnych príjmov:
- príjem zo závislej činnosti - napríklad zo zamestnania (§ 5 zákona o dani z príjmov),
- príjem z podnikania - napríklad zo živnosti (§ 6 ods. 1 zákona o dani z príjmov),
- príjem z inej samostatnej zárobkovej činnosti – napríklad z vytvorenia diela (§ 6 ods. 2 zákona o dani z príjmov).
Pokiaľ daňovník splní podmienky na uplatnenie jednotlivých nezdaniteľných častí základu dane, má nárok znížiť si svoj základ dane kumulatívne o všetky tri vyššie uvedené nezdaniteľné časti základu dane.
Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka v roku 2027
Výška nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka sa spravidla každoročne mení, nakoľko je naviazaná na sumu životného minima. Suma životného minima sa prehodnocuje vždy k 01.07. príslušného roka. Pre rok 2027 je rozhodujúca suma životného minima účinná od 01.07.2026 vo výške 295,22 eur mesačne, a teda bude platná k 01.01.2027.
Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka sa určí v závislosti od dosiahnutej výšky základu dane daňovníka ako uvádza nasledujúca tabuľka.
| Dosiahnutý základ dane za rok 2027 | Ročná výška nezdaniteľnej časti základu dane v roku 2027 |
|---|---|
| rovný alebo nižší ako 27 101,20 eur | 6 199,62 eur |
| vyšší ako 27 101,20 eur a rovný alebo nižší ako 45 700,05 eur | 15 233,35 – 1/3 základu dane |
| vyšší ako 45 700,05 eur | 0,00 eur |
Nezdaniteľné časti základu dane sa uplatňujú raz ročne, a to buď v ročnom zúčtovaní dane alebo v daňovom priznaní. Výnimku má jedine daňovník, ktorý dosahuje príjem zo závislej činnosti (§ 5). Na príjem zo závislej činnosti si môže daňovník uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka počas roka 2027 aj mesačne.
V prípade, že si daňovník vyberie uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka u svojho zamestnávateľa mesačne, bude mu jeho zamestnávateľ znižovať základ dane o sumu 516,64 eur. Dovoľujeme si však upozorniť, že v prípade daňovníkov s vyššími príjmami odporúčame zvážiť mesačné uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane, nakoľko sa pri celkovom (ročnom) základe dane nemusia kvalifikovať na plný nárok a takémuto daňovníkovi môže vzniknúť nedoplatok na dani.
Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka – poberatelia dôchodku v roku 2027
Pri poberateľoch dôchodku sa nezdaniteľná časť základu dane uplatňuje za osobitných podmienok, pričom dôchodkom sa pre tento účel rozumie najmä starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, výsluhový dôchodok alebo obdobný dôchodok zo zahraničia.
Pokiaľ bude daňovník k 01.01.2027 poberateľom vyššie uvedeného dôchodku a celková suma vyplateného dôchodku vrátane 13. dôchodku dosiahne, resp. presiahne sumu nezdaniteľnej časti základu dane, jeho nárok bude nulový. V prípade, ak celková suma vyplateného dôchodku vrátane 13. dôchodku nepresiahne sumu 6 199,62 eur, tento rozdiel si daňovník uplatní v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní dane.
Uvedené sa nevzťahuje na daňovníka, ktorému bude dôchodok priznaný až počas roka 2027, týka sa však takých daňovníkov, ktorým bude dôchodok priznaný spätne k začiatku roka 2027.
Nezdaniteľná časť základu dane na manželku/manžela v roku 2027
Výška nezdaniteľnej časti základu dane na manželku/manžela (ďalej len „manželský partner“) sa rovnako mení v súvislosti so zmenou sumy životného minima, pričom túto nezdaniteľnú časť základu dane je možné uplatniť len raz ročne v ročnom zúčtovaní dane alebo v daňovom priznaní. Nie je ju teda možné uplatniť mesačne v mzde.
Za manželského partnera sa na účely uplatnenia nezdaniteľnej časti základu dane považuje manželský partner žijúci s daňovníkom v domácnosti, ktorý spĺňa aspoň jednu z nasledujúcich podmienok:
- sa v príslušnom zdaňovacom období staral o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti,
- v príslušnom zdaňovacom období poskytoval neformálnu starostlivosť fyzickej osobe odkázanej na pomoc inej fyzickej osoby (ak tejto fyzickej osobe nebola neformálna starostlivosť poskytovaná aj iným neformálnym opatrovateľom),
- bol zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
- sa považuje za občana so zdravotným postihnutím, resp. ťažkým zdravotným postihnutím.
Pokiaľ manželský partner spĺňa vyššie uvedené podmienky len časť roka, teda napríklad bude uchádzačom o zamestnanie len v mesiacoch január až február 2027, daňovník si môže znížiť základ dane o nezdaniteľnú časť základu dane zodpovedajúcu jednej dvanástine nezdaniteľnej časti základu dane za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na jej uplatnenie.
Nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželského partnera sa kráti o jeho vlastný príjem znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré bol manželský partner povinný z tohto príjmu zaplatiť. Do sumy vlastného príjmu sa nezahŕňa zamestnanecká prémia, daňový bonus na dieťa, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky, príjem neformálneho opatrovateľa za poskytovanú neformálnu starostlivosť v časti, v ktorej je oslobodený od dane, a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce povolanie.
Dovoľujeme si upozorniť, že rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorá sa nepovažuje za vlastný príjem, avšak materské nie je štátnou sociálnou dávkou a za vlastný príjem sa považuje.
Pri určení sumy nároku na nezdaniteľnú časť základu dane na manželského partnera je teda potrebné skúmať jeho vlastný príjem, splnenie niektorej z vyššie uvedených podmienok a rovnako výšku nároku ovplyvňuje aj dosiahnutý základ dane samotného daňovníka. Jednotlivé nároky platné pre rok 2027 sú znázornené v tabuľke.
| Základ dane daňovníka | Vlastný príjem manželského partnera | ||
|---|---|---|---|
| rovný alebo nižší ako suma 45 700,06 eur | 0,00 eur | nižší ako 5 668,22 eur | 5 668,22 eur a viac |
| 5 668,22 eur | 5 668,22 – vlastný príjem manželského partnera | 0,00 eur | |
| vyšší ako suma 45 700,06 eur | 0,00 eur | 0,01 eur a viac | |
| 20 901,58 – 1/3 základu dane daňovníka | 20 901,58 – 1/3 základu dane daňovníka – vlastný príjem manželského partnera | ||
Pokiaľ je základ dane daňovníka rovný alebo vyšší ako 62 704,74 eur, nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželského partnera sa rovná 0,00 eur bez ohľadu na ostatné okolnosti.
Nezdaniteľná časť základu dane na doplnkové dôchodkové sporenie v roku 2027
Nezdaniteľná časť základu dane na III. pilier sa pre rok 2027 nemení v závislosti od sumy životného minima, ale je pevne stanovená v § 11 ods. 9 zákona o dani z príjmov, a to vo výške maximálne 180 eur ročne.
Nezdaniteľnou časťou základu dane sú aj príspevky na celoeurópsky osobný dôchodkový produkt, príspevky na celoeurópsky osobný dôchodkový produkt v zahraničí rovnakého alebo porovnateľného druhu, príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie a príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie v zahraničí rovnakého alebo porovnateľného druhu.
Príspevky daňovníka na celoeurópsky osobný dôchodkový produkt a príspevky daňovníka na doplnkové dôchodkové sporenie je možné odpočítať od základu dane v sume, v akej sú v zdaňovacom období preukázateľne zaplatené daňovníkom, avšak najviac do spomínaných 180 eur za rok.
Dovoľujeme si upozorniť, že ak bol daňovníkovi vyplatený predčasný výber a v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach si uplatnil nezdaniteľnú časť základu dane na III. pilier, je povinný zvýšiť základ dane do troch zdaňovacích období od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom bola táto suma vyplatená, o sumu zaplatených príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, o ktorú si v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach znížil základ dane.
Na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti základu dane je potrebné disponovať potvrdením alebo iným dokladom preukazujúcim výšku zaplatených príspevkov, ktoré vydá príslušná správcovská spoločnosť po skončení roka 2027.


