Plánovaná zmena stravného v priebehu roka 2019

Vplyvom nárastu cien jedál a nealkoholických nápojov suma stravného pravdepodobne od júna 2019 vzrastie. Aký to bude mať vplyv na zmenu minimálnej ceny gastrolístka, či na výšku náhrad pri tuzemskej pracovnej ceste?

návrhom na zvýšenie sumy stravného prišlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pričom účinnosť zatiaľ nie je známa. Pravdepodobné je, že ako minulý rok, to bude od júna 2019.

Aktualizácia 19.6.2019: Na základe schváleného Opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 176/2019 Z. z. o sumách stravného (ďalej len „opatrenie o sumách stravného“). K zmene stravného dôjde s účinnosťou od 1.7.2019.

Plánovaná zmena stravného pri tuzemskej pracovnej ceste od júna 2019

Osoba, ktorá je na tuzemskej pracovnej ceste má nárok na náhrady pri pracovnej ceste stanovené zákonom č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách. Okrem iných náhrad má nárok aj na stravné, ktoré patrí osobe na tuzemskej pracovnej ceste za každý kalendárny deň pracovnej cesty.

Suma stravného, na ktorú má nárok osoba na pracovnej ceste závisí od času trvania pracovnej cesty v danom kalendárnom dni a teda zaradenia do jednotlivého časového pásma podľa ustanoveného trvania pracovnej cesty.

Naposledy sa sumy stravného menili s účinnosťou od júna 2018. Predložený návrh na zmenu stravného v roku 2019 navrhuje takéto zvýšenie sumy stravného pre jednotlivé časové pásma:

  • 5 až 12 hodín: zo 4,80 eura zvýšenie na 5,10 eura (o 0,30 eura),
  • nad 12 hodín až 18 hodín: zo 7,10 eur zvýšenie na 7,60 eura (o 0,50 eura),
  • nad 18 hodín: z 10,90 eura zvýšenie na 11,60 eura (o 0,70 eura).

Podstatná je najmä zmena prvého časového pásma, t.j. zmena stravného zo 4,80 eur na 5,10 eura, nakoľko to má vplyv aj na ďalšie veličiny (napr. minimálna cena gastrolístka a pod.).

Vplyv plánovanej zmeny stravného na gastrolístky a stravné pre zamestnancov od júna 2019

Zamestnávateľ je podľa zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákonník práce“) povinný prispievať na stravovanie zamestnancov, a to vo výške najmenej 55 % z ceny jedla, najviac však do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.

Zamestnávateľ môže poskytovať stravovanie zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby (prostredníctvom gastrolístkov).

V prípade, ak zamestnávateľ poskytuje stravu zamestnancov prostredníctvom vlastného stravovacieho zariadenia, prípadne zariadenia zamestnávateľa, môže si do nákladov zahrnúť stravné maximálne vo výške 55 % zo sumy 4,80 eur, t.j. 2,64 eur.

Zamestnávateľ si bude môcť pravdepodobne od júna 2019 zahrnúť do nákladov stravné maximálne vo výške 55 % zo sumy 5,10 eur, t.j. 2,81 eura.

Ak zamestnávateľ poskytuje stravu prostredníctvom gastrolístkov, hodnota gastrolístka musí predstavovať najmenej 75 % sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Z uvedeného vyplýva, že súčasná minimálna hodnota gastrolístka je 75 % zo sumy 4,80 eur, t.j. 3,60 eur.

Pravdepodobne od júna 2019 sa pripravovanou zmenou stravného zvýši aj minimálna hodnota gastrolístka, a to z 3,60 eur na 3,83 eura.

Vplyv plánovanej zmeny stravného na gastrolístky a stravné pre živnostníkov a iné SZČO od júna 2019

Živnostník alebo iná SZČO má podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov má nárok na stravné (ak nie je zamestnancom alebo nie je na pracovnej ceste), a to za každý odpracovaný deň najviac v rozsahu a výške ustanovenej na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín, t.j. najviac 4,80 eura.

Stravné si môže živnostník alebo iná SZČO uplatniť do daňových výdavkov len prostredníctvom nákupu gastrolístkov alebo preukázaním dokladu z každého obedu ( z registračnej pokladnice, alebo na základe faktúry).

Prečítajte si tiež

Uvedené znamená, že živnostník alebo iná SZČO si môže aktuálne uplatniť do daňových výdavkov gastrolístok alebo nákup obeda až vo výške 4,80 eura.

Živnostník alebo iná SZČO si pravdepodobne od júna 2019 bude môcť uplatniť do daňových výdavkov gastrolístok alebo nákup obeda až v hodnote 5,10 eura za každý odpracovaný deň.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Stravné a homeoffice zamestnanca

Má nárok na stravné aj zamestnanec, ktorý pracuje z domu a má tzv. homeoffice? Aké má zamestnávateľ v tomto smere povinnosti pri domáckej práci či telepráci?

Elektronické stravné lístky (karty) povinne - čo na to reštaurácie?

Zástancovia povinného nahradenia gastrolístkov kartami hovoria o hygiene a úbytku administratívy, prevádzkovatelia reštaurácií upozorňujú na vysoké poplatky a podnikanie na ich úkor.

Stravenky alebo hotovosť: Čo si myslia majitelia reštaurácií?

Zámer vlády zdobrovoľniť stravné lístky opäť „rozdúchal vášne“. Čo by takéto rozhodnutie prinieslo reštauráciám a čo na návrh hovoria ich prevádzkovatelia?

Pomoc pre gastro: stravenky iba v reštauráciách a len elektronicky

Prečo presadzuje iniciatíva Pomoc pre gastro reštart odvetvia po koronakríze elektronizáciou stravných lístkov a zákazom ich používania v obchodoch?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky