Týka sa zákaz predaja cez sviatky reštaurácií, barov či pohostinstiev?

Od 1.6.2017 platí rozšírený zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov. Ako sa tento zákaz dotýka reštaurácií, barov a pohostinstiev.

Ako je upravený maloobchodný predaj počas sviatkov od 1.6.2017?

V článku Otváracie hodiny počas sviatkov od 1.6.2017 a zákaz predaja v maloobchode sme si vysvetlili, že zákaz predaja počas sviatkov spočíva v tom, že zamestnávatelia počas zákonom stanovených dní nemôžu svojim zamestnancom nariadiť ani si s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác.

Keďže mnohí prevádzkovatelia reštaurácií, barov či pohostinstiev si nie sú celkom istí výkladom tejto definície, v nasledujúcich častiach nášho príspevku sa pokúsime objasniť, ktorých prevádzok sa zákaz predaja dotýka a ktoré môžu aj počas sviatkov zostať otvorené.

Zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov v reštauráciách, baroch a pohostinstvách prevádzkovaných živnostníkmi

Keďže zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov dopadá na pracovnoprávne vzťahy, prevádzky vedené živnostníkmi, ktorí nemajú žiadnych zamestnancov (teda ani dohodárov ), môžu zostať otvorené bez ohľadu na to, aký sortiment sa v nich ponúka. Menšie krčmy či kaviarne, v ktorých prevádzkovateľ - živnostník vykonáva všetku prácu sám, preto počas sviatkov nemusia byť zatvorené.

Zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov v reštauráciách, baroch a pohostinstvách, kde pracujú zamestnanci v pracovnom pomere alebo na dohodu

Ako už bolo uvedené, zákaz predaja počas sviatkov sa týka len takej práce, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác, a vôbec tak nedopadá na práce vykonávané pre poskytovateľov služieb.

V prípade reštaurácií, barov a pohostinstiev sa preto na prvý pohľad len ťažko posudzuje, či ide o predaj tovaru (jedál a nápojov) alebo poskytovanie služieb, pri ktorých by mohli bez obáv zostať otvorené.

Odpoveď na danú otázku môžeme nájsť v niekoľkých rôznych zákonoch, napríklad v živnostenskom zákone, ktorý vo svojom § 33 výslovne rozlišuje medzi maloobchodom a pohostinskou činnosťou, alebo v zákone o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorý zas vo svojom § 8 uvádza, že pohostinská a reštauračná činnosť, prevádzka rýchleho občerstvenia a stravovanie spadajú pod pojem služby. Výnimkou nie sú ani mnohé európske predpisy (napr. nariadenie č. 282/2011), ktoré prevádzku reštauračných a pohostinských zariadení taktiež považujú za službu.

Prečítajte si tiež

Na záver preto môžeme konštatovať, že reštaurácie, bary a pohostinstvá nemusia byť počas zákonom vybraných sviatkov zatvorené. Zároveň však platí, že ak sa v uvedených prevádzkach predáva tiež tovar, napríklad tabakové výrobky, alkohol vo fľašiach a i., zamestnancom pracujúcim v takýchto prevádzkach nemožno nariadiť ani si s nimi dohodnúť prácu, ktorou by bol predaj tovaru spotrebiteľom. Zamestnanci tak môžu pripravovať jedlá, nalievať nápoje, obsluhovať hostí, no nemôžu vykonávať predaj tovaru spotrebiteľom (maloobchod). Ak podnikateľ vo svojej prevádzke predáva aj tovar, túto činnosť by si mal ako živnostník zabezpečovať sám.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Ako označiť prevádzkareň?

Čo je prevádzkareň a ako ju správne označiť? Aké sankcie hrozia podnikateľovi v prípade jej neoznačenia?

Zmena v Covid opatreniach od 3.1.2022: otvoria sa reštaurácie

Od 3.1.2022 sa môžu pre verejnosť otvoriť všetky reštaurácie. Aké podmienky musia splniť?

Aké sú to esenciálne obchody a služby: čo to je a aké pravidlá sa ich týkajú

Čo znamená esenciálna prevádzka, kedy môže byť obchod „esenciálnym“ a ako majú postupovať predajne, ktoré ponúkajú esenciálny aj neesenciálny sortiment?

Prečo prezentovať kaviareň či reštauráciu na sociálnych sieťach?

Pandémia koronavírusu núti prejsť do online sveta aj gastro prevádzky. Sociálne siete im pritom ponúkajú mnohé benefity – aké to sú a vďaka čomu prilákajú nových zákazníkov?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky