Týka sa zákaz predaja cez sviatky reštaurácií, barov či pohostinstiev?

Od 1.6.2017 platí rozšírený zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov. Ako sa tento zákaz dotýka reštaurácií, barov a pohostinstiev.

Ako je upravený maloobchodný predaj počas sviatkov od 1.6.2017?

V článku Otváracie hodiny počas sviatkov od 1.6.2017 a zákaz predaja v maloobchode sme si vysvetlili, že zákaz predaja počas sviatkov spočíva v tom, že zamestnávatelia počas zákonom stanovených dní nemôžu svojim zamestnancom nariadiť ani si s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác.

Keďže mnohí prevádzkovatelia reštaurácií, barov či pohostinstiev si nie sú celkom istí výkladom tejto definície, v nasledujúcich častiach nášho príspevku sa pokúsime objasniť, ktorých prevádzok sa zákaz predaja dotýka a ktoré môžu aj počas sviatkov zostať otvorené.

Zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov v reštauráciách, baroch a pohostinstvách prevádzkovaných živnostníkmi

Keďže zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov dopadá na pracovnoprávne vzťahy, prevádzky vedené živnostníkmi, ktorí nemajú žiadnych zamestnancov (teda ani dohodárov ), môžu zostať otvorené bez ohľadu na to, aký sortiment sa v nich ponúka. Menšie krčmy či kaviarne, v ktorých prevádzkovateľ - živnostník vykonáva všetku prácu sám, preto počas sviatkov nemusia byť zatvorené.

Zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov v reštauráciách, baroch a pohostinstvách, kde pracujú zamestnanci v pracovnom pomere alebo na dohodu

Ako už bolo uvedené, zákaz predaja počas sviatkov sa týka len takej práce, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác, a vôbec tak nedopadá na práce vykonávané pre poskytovateľov služieb.

V prípade reštaurácií, barov a pohostinstiev sa preto na prvý pohľad len ťažko posudzuje, či ide o predaj tovaru (jedál a nápojov) alebo poskytovanie služieb, pri ktorých by mohli bez obáv zostať otvorené.

Odpoveď na danú otázku môžeme nájsť v niekoľkých rôznych zákonoch, napríklad v živnostenskom zákone, ktorý vo svojom § 33 výslovne rozlišuje medzi maloobchodom a pohostinskou činnosťou, alebo v zákone o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, ktorý zas vo svojom § 8 uvádza, že pohostinská a reštauračná činnosť, prevádzka rýchleho občerstvenia a stravovanie spadajú pod pojem služby. Výnimkou nie sú ani mnohé európske predpisy (napr. nariadenie č. 282/2011), ktoré prevádzku reštauračných a pohostinských zariadení taktiež považujú za službu.

Prečítajte si tiež

Na záver preto môžeme konštatovať, že reštaurácie, bary a pohostinstvá nemusia byť počas zákonom vybraných sviatkov zatvorené. Zároveň však platí, že ak sa v uvedených prevádzkach predáva tiež tovar, napríklad tabakové výrobky, alkohol vo fľašiach a i., zamestnancom pracujúcim v takýchto prevádzkach nemožno nariadiť ani si s nimi dohodnúť prácu, ktorou by bol predaj tovaru spotrebiteľom. Zamestnanci tak môžu pripravovať jedlá, nalievať nápoje, obsluhovať hostí, no nemôžu vykonávať predaj tovaru spotrebiteľom (maloobchod). Ak podnikateľ vo svojej prevádzke predáva aj tovar, túto činnosť by si mal ako živnostník zabezpečovať sám.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Otváracie hodiny počas veľkonočných sviatkov 2024

Prehľad otváracej doby jednotlivých reťazcov počas Veľkej noci - od 29.3.2024 do 1.4.2024. Kto (ne)musí prevádzku zatvoriť?

Michelinská hviezda nie je jediné ocenenie, ktoré môže reštaurácia získať

Prestíž gastro prevádzkam zabezpečí aj Bib Gourmand či Green Star. O čo ide a aké sú kritériá hodnotenia pri jednotlivých michelinovských oceneniach?

Patrí Slovensko na gastronomickú mapu Michelin Guide?

Zaradenie do sprievodcu môže mať prínos pre náš cestovný ruch aj ekonomiku. Od čoho spolupráca s Michelinom závisí, aký význam by mala pre neocenené prevádzky a čo môže Slovensko ponúknuť?

Cukráreň Floril: súdržnosť rodiny sa odráža v ich fungovaní aj zákuskoch

Z pivnice do vlastných prevádzok, kaviarní či hotelov. Ako funguje 80-členný kolektív, ktorého štvrtinu tvoria príbuzní zakladateľov a čo by im uľahčilo podnikanie?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky