Právo a legislatíva


Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní

Do Národnej rady Slovenskej republiky bol predložený návrh novely zákona o č. 2/1991 Zb. o kolektívnom vyjednávaní. Zmeny sa týkajú najmä oblasti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Kolektívne zmluvy vyššieho stupňa sa budú po novom uzatvárať na dvoch stupňoch, a to na úrovni odvetvia (divízie) a na úrovni časti odvetvia (skupiny).

Ochrana osobných údajov od roku 2013

Národná rada Slovenskej republiky prerokovala v prvom čítaní návrh nového znenia zákona o ochrane osobných údajov. Navrhovaným zákonom sa implementuje smernica Európskeho parlamentu a Rady 95/46/ES z 24. októbra 1995. Cieľom predkladaného zákona o ochrane osobných údajov je zaviesť prehľadnú úpravu práv a povinností osôb začlenených do procesu spracúvania osobných údajov, upevniť nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR pri výkone dozoru nad ochranou osobných údajov a dosiahnutie väčšej právnej istoty pre všetky zainteresované subjekty.

Riešenie sporov za pomoci súdneho zmieru

Veľmi často sa stáva, že dlžník „príde k rozumu“ až keď mu súd domov doručí žalobu. V takejto situácii si uvedomí, že predžalobná výzva (resp. upomienka) sa stala skutočnosťou a zavolá Vám s oznámením, že svoj záväzok uznáva a rád by všetko alebo aspoň časť dlhu uhradil. Na podobný scenár je náš právny poriadok pripravený a umožňuje stranám uzavrieť v rámci prebiehajúceho súdneho konania (ako aj pred jeho začatím) tzv. súdny zmier. Ten sa aj napriek svojej „dohodovej“ podobe môže stať exekučným titulom, na základe ktorého môžete v prípade neplnenia povinnosti viesť proti dlžníkovi exekúciu aj proti jeho vôli. Viac o súdnom zmieri, podmienkach a správnych postupoch si povieme v dnešnom článku.

Predaj či kúpa a zaujímavé zmluvné podmienky

Dennodenne prichádzame do styku s nákupom či predajom rozličných vecí. Postupne narastajúce riziká (predovšetkým pri podnikaní) nás tak nútia premýšľať, ako zaistiť, že po uzatvorení kúpno-predajnej zmluvy nenastanú neočakávané komplikácie. S rastúcou hodnotou predmetu, napr. od ceny rýchleho občerstvenia po nehnuteľnosť, je preto vhodné uvažovať tiež nad tým, ako postupovať čo najsprávnejšie. Čo ak druhá strana nezaplatí? Môžem vec, ktorú už som predal, získať v budúcnosti späť? Mám ako spoluvlastník nejaké prednostné právo na kúpu predávanej časti veci? Podobné otázky a s nimi vystávajúce problémy sú pomerne časté, preto sa Vám v nasledujúcej časti pokúsime poskytnúť odpovede. V najnovšom článku sa budeme venovať inštitútu výhrady vlastníctva, predkupnému právu či právu spätnej kúpy.

Zmeny v obchodnom zákonníku od 1. 2. 2013

Novela obchodného zákonníka s účinnosťou od 1. 2. 2013 priniesla zmeny, ktoré by mali zabezpečiť včasné úhrady faktúr za dodanie tovaru alebo poskytnutie služby. V nasledovnom článku sa dočítate tom, čo sa zmenilo v dĺžke splatnosti faktúr od prvého februára 2013, ale aj o ďalších zmenách v obchodnom zákonníku.

Novela zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci

8. 2. 2013 Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny predložilo na prerokovanie poradných orgánov vlády návrh novely zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Navrhovaným zákonom sa ukladá povinnosť zamestnávateľovi upraviť zabezpečovanie pitného režimu písomne vnútorným predpisom. V záujme zvýšenia starostlivosti o zamestnancov by sa zmena mala dotknúť aj poskytovania rekondičných pobytov zamestnancom. Novelou zákona sa navrhuje skrátiť počet rokov, ktorý je podmienkou účasti zamestnanca na rekondičnom pobyte.



Zamestnávanie občanov so zdravotným postihnutím

Termín 2. 4. 2013 nie je iba lehotou na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzických a právnických osôb za rok 2012 a zaplatenie dane, podnikatelia si v tomto termíne musia splniť aj ďalšie povinnosti. Niektoré z nich vyplývajú zo zákona o službách zamestnanosti a týkajú sa zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím.

Štatistické zisťovanie INTRASTAT v roku 2013

INTRASTAT systém je systém štatistického zisťovania, ktorý umožňuje zbierať, spracúvať a poskytovať údaje o obchodovaní s tovarom medzi členskými štátmi EÚ. V podmienkach Slovenska to znamená štatistické zisťovanie o prijatiach a odoslaniach uskutočnených medzi Slovenskou republikou a členskými štátmi. Toto zisťovanie nahrádza monitorovanie uvedenej tovarovej výmeny prostredníctvom colnej štatistiky. Namiesto výrazu "dovoz" sa používa výraz "prijatie", resp. výraz "vývoz" je nahradený výrazom "odoslanie".

Povinnosti pri pracovných úrazoch

Pracovný úraz je poškodenie zdravia spôsobené násilným pôsobením vonkajších vplyvov, ktoré zamestnanec utrpel pri plnení pracovných úloh. Prevencia pred pracovnými úrazmi je jedným z hlavným záujmov zamestnancov i zamestnávateľov. Ako však postupovať v prípade, že sa pracovný úraz napriek všetkým preventívnym opatreniam stane? Povinnosti zamestnávateľa súvisiace so vznikom pracovného úrazu upravuje viacero právnych predpisov. Netýkajú sa však len zamestnávateľa ale i zamestnancov. Nasledujúci článok sumarizuje všetky povinnosti zamestnanca i zamestnávateľa v súvislosti s pracovnými úrazmi.

Zaujímavé zmluvné podmienky

Podnikatelia často pri svojich obchodných aktivitách uzatvárajú zmluvy za pomoci rozličných vzorov ľahko dostupných na internete. Vo väčšine prípadov sú takéto vzory zmlúv z právneho hľadiska nezávadné, avšak obsahujú len zlomok možností, ktoré obchodníkom dáva do rúk zákon. Mnoho podnikateľov (predovšetkým tých začínajúcich) počíta pri uzatváraní zmluvy s tým, že ich obchodný partner je spoľahlivý a v budúcnosti pri spolupráci s ním nemôžu nastať vážnejšie problémy, preto zmluvu považujú iba za akúsi formalitu. Opak je pravdou! Zmluva predstavuje najdôležitejší právny nástroj pri styku fyzických osôb či podnikateľov a je nevyhnutné držať sa vždy hesla: „Dvakrát čítaj a raz podpíš.“ Často sa totiž stáva, že pre chyby a nedostatky zmluvy sa poškodená strana následne len ťažko dovolá svojich práv – dosiahnutia dohodnutého plnenia či spätného získania vlastných peňazí. To, aké zmluvné ujednania môžete pri kontraktačnej praxi využiť a zároveň aké môže proti Vám využiť protistrana, sa pokúsime priblížiť práve v tomto článku.

Maximálna výška podpory (dávky) v nezamestnanosti od roku 2013 znižuje

Dávka (podpora) v nezamestnanosti je sociálna dávka vyplácaná po splnení zákonných podmienok zo základného fondu poistenia v nezamestnanosti, slúžiaca na zabezpečenie príjmu poistenca v dôsledku nezamestnanosti. Od roku 2013 sa mení v súvislosti s touto dávkou niekoľko skutočností a znižuje sa jej maximálna výška.

Ako na exekúciu v EÚ?

Nemôžete sa domôcť svojich práv napriek tomu, že miestny súd už Vám dal za pravdu alebo dlžník svoj záväzok voči Vám písomne uznal? Mať všetko čierne na bielom nie je vždy zárukou úspechu. V prostredí globálneho obchodu sa podnikatelia často dostávajú do styku s „medzinárodnými neplatičmi“, a sú preto nútení obracať sa na zahraničné orgány za účelom vykonania exekúcie v inom štáte. V súčasnosti je pomerne bežné, že snaha o získanie peňazí od Vášho zahraničného (resp. „európskeho“) obchodného partnera sa rozplynie v spleti rozličných úradných postupov. Európska únia ako spoločenstvo štátov stavajúcich na vzájomnej dôvere vyvíja dlhodobo úsilie k zjednodušeniu a zefektívneniu súdnej spolupráce medzi členskými štátmi. Liberálny režim umožňuje občanom alebo firmám z rôznych štátov Únie prístup k orgánom cudzích štátov, a to bez diskriminácie či zbytočných komplikácií. Môžete sa tak obrátiť na zahraničné súdy a požadovať vydanie rozhodnutia či dokonca viesť exekúciu v inom členskom štáte. Práve problematika vedenia exekúcie na území Únie je predmetom tohto článku.

Rozhodcovské konanie – v čom je lepšie ako súd?

V súčasnosti existuje niekoľko spôsobov alternatívneho riešenia sporov, medzi ktoré nepochybne patrí tiež konanie pred rozhodcom, skupinou rozhodcov či rozhodcovským súdom. Rozhodcovské konanie (inak nazývané tiež arbitráž) predstavuje rýchlu, efektívnu a nie príliš nákladnú formu vyriešenia majetkovoprávnych konfliktov medzi fyzickými osobami i podnikateľmi, ktorého výstup – rozhodcovský nález, má rovnakú váhu ako platobný rozkaz či rozsudok obecného súdu. V tomto článku sa pokúsime ozrejmiť túto problematiku v kontexte predpokladov, výhod i úskalí, ktoré so sebou rozhodcovské konanie prináša.

Obmedzenie platieb v hotovosti od roku 2013

Dňa 29. novembra 2012 NR SR schválila úplne nový zákon o obmedzení platieb v hotovosti. Tento zákon upravuje podmienky zákazu vykonávať niektoré platby v hotovosti. Týka sa platieb v hotovosti medzi podnikateľmi aj medzi fyzickými osobami – nepodnikateľmi.

Ako vymôcť nesplatenú pohľadávku bez súdu? Spíšte notársku zápisnicu!

V prípade, že dlhodobo korektné obchodné vzťahy s Vašimi partnermi neuviazli na mŕtvom bode a dohoda s dlžníkom je stále možná, pokúste sa o ňu. Reč však nie je o splátkovom kalendári zaslanom poštou či emailom ani o ústnej dohode. V rámci mimosúdneho riešenia sporov zákon poskytuje stranám možnosť spísať zápisnicu u notára, ktorá predstavuje efektívny nástroj pri vymáhaní nesplatených pohľadávok. Notárska zápisnica odobrená autoritou štátnej moci dovoľuje dlžníkovi splácanie podľa vopred dohodnutých podmienok a pre prípad porušenia splácania môže tiež vystupovať ako exekučný titul, s ktorým bez nutnosti ďalšieho súdneho konania môžete iniciovať zahájenie exekúcie.

Zmeny (novela) Zákonníka práce účinné od 1.1.2013

Dňa 1.1.2013 vstupuje do účinnosti vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce (zákon č. 311/2001 Z. z.) schválený Národnou radou Slovenskej republiky na jej rokovaní dňa 25.10. 2012 v druhom a treťom čítaní. V nasledujúcich riadkoch poukážeme na dôležité zmeny, ktoré prinesie novela Zákonníka práce, a to zmeny v oblasti definície závislej práce, pracovného pomeru na dobu určitú, súbehu výpovednej lehoty a odstupného, nárokov z neplatného skončenia pracovného pomeru, pracovného času, práce nadčas, čerpania dovolenky, dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, dohodách o brigádnickej práci študentov, skúšobnej dobe zamestnancov a postavení odborov.