Chimney Stax Baking: Slovenský trdelník poznajú ako úspešný startup aj v Kanade

„Slovenský“ trdelník predávajú v Kanade len v jarmočnom stánku. Za 90 dní jeho predaja zarobili 160 000 dolárov.

Dnešná inšpirácia pre podnikanie bude odlišná. Doteraz sme písali o biznis modeloch zo zahraničia, ktoré by stáli za pokus vyskúšať na Slovensku. Príbeh Chimney Stax Baking ale hovorí, že aj Slovensko - špeciálne Skalický trdelník, môže byť inšpiráciou pre podnikanie vo svete. Napriek tomu, že Skalický trdelník má už skoro 10 rokov ochranné označenie zemepisného pôvodu pod krídlami EÚ, neznamená to, že ho nemôže vyrábať niekto iný. V podstate trdelník môže vyrábať ktokoľvek, len ho nesmie nazývať skalickým. Pravdepodobne ste si mysleli, že pôvodná receptúra na trdelník pochádza zo Slovenska, ale ani to nie je celkom tak. Viaceré zdroje naznačujú, že za zrodom trdelníka stoja práve starí Maďari. Dnes je trdelník populárny hlavne v Maďarsku, u nás, v Česku, ale i v Rakúsku a Nemecku.

Inšpirácia z vianočných trhov v Rakúsku

Chimney Stax Baking založili v roku 2014 Matthew Lindzon a Zach Fiksel. Inšpirácia pre rozšírenie konceptu do Kanady prišla z vianočných trhov v Rakúsku, kde prvýkrát trdelník ochutnal Matthew. Okrem Chimney Stax Baking v Kanade ponúka trdelník aj koncept Eva's Original Chimneys. Tí, na rozdiel od Chimney Stax Baking, uvádzajú ako inšpiráciu Budapešť a na svojej webstránke odkazujú na tradíciu z Európy. V rámci svojho príbehu spomínajú aj český názov trdelník, ale nepadá ani zmienka o Slovensku. V Kanade trdelník volajú "chimney" – teda komín alebo dokonca "bread" - chlieb.

Trdelník so šunkou

Napriek tomu, že Kanaďania si trdelník nijako nespájajú so Slovenskom, posunuli tento náš tradičný pekárenský výrobok na úplne nový level. U nás tento rok zažila svoj veľký boom zmrzlina v trdelníku, Kanaďania však trdelník pripravujú aj na slano. Kúpite ho plnený kvalitnou šunkou, slaninou, syrom alebo šalátom. Sladké verzie neposypujú iba orechmi a podrtenými marhuľovými jadrami, ale vymýšľajú stále niečo nové, napríklad posyp podrtenými Oreo sušienkami. Pre nás asi najexotickejšie znie spojenie trdelník „na slano". To ale nie je najväčšia inovácia, ktorú Chimney Stax Baking priniesli. Tou je sendvič z trdelníkového cesta. Cena takéhoto výrobku sa pohybuje medzi 10 a 14 kanadskými dolármi.

Predaj trdelníkov je výnosný biznis

Zaujímavá je aj cena týchto trdelníkov na kanadskom trhu v porovnaní s cenami na Slovensku. Cena začína na 6 kanadských dolároch a zvyšuje sa v závislosti od posypu a plnky, čo je určite snom každého slovenského predajcu trdelníkov. To, že trdelník je skutočný biznis, na ktorom sa dá slušne zarobiť, potvrdzujú aj ekonomické výsledky Chimney Stax Baking. V poslednom účtovnom roku mali tržby na úrovni 160,000 kanadských dolárov. Podstatné je ale povedať, že Chimney Stax Baking zatiaľ nemá svoju kamennú prevádzku. Všetok predaj je uskutočňovaný z ich stánku, ktorý otvárajú na rôznych podujatiach. Minulý rok mali otvorené iba 90 dní z 365.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Subscription boxes: dobré „schránkové“ podnikanie

Tak, ako sa dá predplatiť časopis, tak sa dá predplatiť aj akýkoľvek iný druh tovaru. Takzvané „subscription boxes“ sa objavili na trhu, aby nám priniesli to, po čom pištia naše srdcia. Pravidelne každý mesiac a priamo až do našich schránok. Káva, kozmetika či knihy. Stačí si vybrať...

Bezkonkurenčné biznis nápady zo školských lavíc

Štyridsaťsedem firiem študentov stredných škôl z celého Slovenska predstavilo svoje ambiciózne podnikateľské plány na 23. ročníku súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov v bratislavskom Avione. Tu je výber tých najoriginálnejších so šancou preraziť.

SPECTER TAPE - revolučná inovácia, ktorá zmení svetový hokej

Sú inovatívni, skúsení a neustále hľadajú spôsoby, ako sa zdokonaliť. Dva roky vyvíjali revolučný typ hokejovej pásky, ktorá z hráčov urobí lepších hokejistov. Novodobé riešenie v podobe špeciálnej nálepky testujú profesionálni hráči z NHL a tvárou značky SPECTER TAPE je Zdeno Chára.

Ručne vylisoval tisíce jabĺk, kým pochopil, že výroba poctivého cideru si vyžaduje opateru ako u malého dieťaťa

Richard Domaniža sa výrobe domáceho poctivého cideru venuje už viac ako štyri roky. Za ten čas sa jeho hobby zmenilo na trvalý biznis a od konca leta minulého roka 2016 predáva pod značkou Kastler. Začínal doma v garáži s ručným lisom na jablká a dnes vyrába na po domácky zhotovených prístrojoch tie najkvalitnejšie slovenské cidery bez cukru a umelých prísad.