Fresh Paper: Čerstvá idea, ktorá zmení svet

Fenugreen Fresh Paper je papier napustený prírodnými látkami, ktorý po priložení k potravinám predlžuje ich životnosť. Tento zázračný papier stačí vložiť medzi ovocie alebo zeleninu a práca je hotová. Tajné ingrediencie organického charakteru sú tajomstvom majiteľky spoločnosti Kavity Shukla, ktorá si dala tento nápad patentovať už ako 17-ročná. Od oficiálneho štartu podnikania v roku 2010 sa Fresh Paper predáva už v 35 krajinách sveta a Kavita sa dostala do prestížneho klubu časopisu Forbes „30 under 30“.

Fresh Paper dokáže udržať potraviny čerstvé 2 až 4 krát dlhšie ako pri bežnom skladovaní. Prirodzenou cestou bráni rozmnožovaniu baktérií a rôznym plesniam zapríčiňujúcim hnilobu. Kombinácia prírodných látok bola inšpirovaná zmesou, ktorú mladej Kavite raz podala jej stara mama na návšteve v Indii po vypití kontaminovanej vody. Obsah bylín vo Fresh Paperi je obchodné tajomstvo, ale minimálne jedna zložka je jasná. Ide o výťažok z javora, ktorý je aj cítiť zo samotného papiera. Ďalšou prísadou by mala byť senovka grécka – po anglicky (fenugreek), z ktorej je odvodený názov spoločnosti – Fenugreen. To, či sa jedná o kritické látky pre funkčnosť Fresh Paperu ale nie je známe.

Keď finančný zisk nie je na prvom mieste

Fenugreen Fresh Paper je v prvom rade sociálny podnik. Prvotný cieľ spoločnosti nie je sústredený okolo generovania čo najvyššieho zisku ako pri väčšine tradičných spoločností, ale cieľom je aj pomáhať. Hlavná myšlienka pri vzniku Fenugreen sa niesla v duchu pomoci v boji proti hladu. Na svete sa vyprodukuje dostatočné množstvo jedla, ale napriek tomu ľudia hladujú. Podľa odhadov štvrtina potravinovej produkcie končí v koši. Fresh Paper má pomôcť „food bankám“ po celom svete s distribúciou potravín.

Cena Fresh Paper je nastavená celkom priaznivo. Predáva sa v rôznych sadách, kde cena jedného kusu samozrejme klesá s veľkosťou objednávky, ale aj pri skúšobnom nákupe sa dostanete na cenu cca 50 centov za jeden Fresh Paper, čo nie je zlé. Životnosť jedného papiera je v rozmedzí dvoch až troch týždňov.

Misia ako magnet pre média

Tým, že Kavita zvolila biznis model sociálneho podniku, stala sa veľmi atraktívna pre média. Misia Fenugreenu je pomôcť hladujúcim po celom svete a rozšíriť tento papier medzi ľudí, ktorí napríklad nemajú chladničky. Kavita už bola spomenutá v každom podstatnom médiu v USA, od CNN, cez The New York Times, až po magazín Oprah Winfrey.

Okrem pozornosti mainstreamových médii Fenugreen Fresh Paper získal množstvo ocenení za inovatívny prístup a podporu udržateľného spôsobu podnikania. Sustainable Brands Innovation Open udelil Fenugreenu hlavné ocenenie a podobne obstál aj na Harvard’s Elevate, kde získal cenu Award for Change.

Fenugreen začal len pred nedávnom spolupracovať s reťazcom Whole Foods. Táto spolupráca umožnila Fenugreen rozbehnúť program na pomoc práve food bankám. Program „Buy a Pack. Give a Pack.“ má za úlohu dostať viac Fresh Papers tam, kde ich najviac potrebujú.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Subscription boxes: dobré „schránkové“ podnikanie

Tak, ako sa dá predplatiť časopis, tak sa dá predplatiť aj akýkoľvek iný druh tovaru. Takzvané „subscription boxes“ sa objavili na trhu, aby nám priniesli to, po čom pištia naše srdcia. Pravidelne každý mesiac a priamo až do našich schránok. Káva, kozmetika či knihy. Stačí si vybrať...

Bezkonkurenčné biznis nápady zo školských lavíc

Štyridsaťsedem firiem študentov stredných škôl z celého Slovenska predstavilo svoje ambiciózne podnikateľské plány na 23. ročníku súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov v bratislavskom Avione. Tu je výber tých najoriginálnejších so šancou preraziť.

SPECTER TAPE - revolučná inovácia, ktorá zmení svetový hokej

Sú inovatívni, skúsení a neustále hľadajú spôsoby, ako sa zdokonaliť. Dva roky vyvíjali revolučný typ hokejovej pásky, ktorá z hráčov urobí lepších hokejistov. Novodobé riešenie v podobe špeciálnej nálepky testujú profesionálni hráči z NHL a tvárou značky SPECTER TAPE je Zdeno Chára.

Ručne vylisoval tisíce jabĺk, kým pochopil, že výroba poctivého cideru si vyžaduje opateru ako u malého dieťaťa

Richard Domaniža sa výrobe domáceho poctivého cideru venuje už viac ako štyri roky. Za ten čas sa jeho hobby zmenilo na trvalý biznis a od konca leta minulého roka 2016 predáva pod značkou Kastler. Začínal doma v garáži s ručným lisom na jablká a dnes vyrába na po domácky zhotovených prístrojoch tie najkvalitnejšie slovenské cidery bez cukru a umelých prísad.