Ako chrániť životné prostredie? Jedlé slamky ako jedno z riešení

Ako eliminovať množstvo slamiek, ktoré často končia v prírode? Úspešné podnikateľské nápady prišli s riešením, slamka sa dá napríklad zjesť.

Firma The Nom vznikla v Indii s cieľom uľaviť našej Zemi a životnému prostrediu. Jej zakladateľov trápil narastajúci odpad, ktorého veľkú časť tvoria plasty. V oceánoch a moriach okrem iného končia jednorazové príbory, no taktiež slamky. Zakladatelia spoločnosti si veľmi dobre uvedomovali, že jedna plastová slamka sa v prírode rozkladá aj 450 rokov. V The Nom sa s tým preto rozhodli zatočiť a vypracovali nový, úplne zero-waste prototyp slamiek.

Keď sa spoja spoločné záujmy, vzniknú dobré nápady

Simran Rajput sa viac ako tri roky venovala účtovníctvu. Zaujímala ju udržateľná organická kozmetika, čo ju nasmerovalo k životnému poslaniu – vytvoriť udržateľné riešenia na boj proti problému plytvania. Shashank Gupta, druhý spoluzakladateľ firmy Nom, zasa absolvoval Indický technologický inštitút Guwahati a aj on sa oblasti IT venoval viac ako tri roky. Obaja mali záujem o udržateľnosť, a tak sa pri náhodnom rozhovore rozhodli spojiť a vytvoriť projekt, na ktorom spoločne začali pracovať v auguste 2018. Dnes je ich tím päťčlenný. K Simran a Shashankovi sa pridali ďalší traja špecialisti na vývoj potravinových technológií.

V Nom sa teda venujú ekologickejšiemu stolovaniu. Ide o vývoj a výrobu ochutených jedlých slamiek na pitie, ale aj o ochutené jedlé zmrzlinové lyžičky, či jedlé koktailové miešadlá. Tu sa však ich ekologický zámer nekončí. Vyrábajú aj jedlé obalové riešenia s rastlinnou príchuťou a alternatívne mäso na báze rastlinných bielkovín.

Po rozbehnutí nápadu vytvárali niekoľko mesiacov svoj koncept, s ktorým sa spájali aj mnohé testovania vhodnosti ich produktu. V roku 2020 získali povolenie na výrobu a neskôr aj licencie pre export. V roku 2021 sa budú snažiť presadiť na nových trhoch vo viacerých krajinách.

Nápoj vypijete, ochutenú slamku zjete

Slamky Nom ponúkajú alternatívu k tradičným slamkám. Navyše, na rozdiel od iných ekologických slamiek je verzia Nom úplne bez odpadu. Vyrobené sú z pšeničnej a ryžovej múky, rastlinného oleja, cukru a arómy. Vďaka zloženiu sú úplne jedlé. Možno si myslíte, že také slamky nemôžu chutiť dobre. No firma Nom zapracovala aj na tomto predsudku. V ponuke majú rôzne príchute, ktoré sú v súlade s ponúkaným nápojom. Napríklad môžu chutiť ako vanilka, mäta, čokoláda či citrusy. Záujemcom o slamky dokonca ponúkajú možnosť napísať svoju vyvolenú príchuť do komentára a oni mu takú vytvoria na mieru.

Ako uvádzajú, ide o 100 % rozložiteľné produkty (veď ako inak, keď ich môžu ľudia zjesť), ktoré dávajú zbohom spôsobu života „použiť a vyhodiť“. Možno sa obávate, či takáto slamka v nápoji môže vydržať a nerozpadne sa. Firma Nom však uvádza, že ich slamky v nápoji vydržia až 40 minút bez rozmočenia a navyše slúžia ako chutná desiata či dezert, nakoľko sú podobné klasickým pečeným trubičkám.

Článok pokračuje pod reklamou

Stálych zákazníkov získali v priebehu pár mesiacov

Primárne sa firma Nom venovala predaju na B2B trhu, pričom spolupracovali so stravovacími zariadeniami a hotelmi. Nápoje pre hostí ozvláštnili netradičnými chutnými slamkami, čím si získali obľubu u mnohých zákazníkov. Postupne začali záujem o slamky prejavovať tiež jednotlivci, preto sa v Nom rozhodli predávať ich aj na B2C trhu, napríklad prostredníctvom firmy Amazon.

Od svojej prvej objednávky v októbri 2019 už v marci 2020 tvorilo 70 % ich objednávok tých opakovaných, čiže od stálych zákazníkov. Taktiež majú zmluvy v hodnote 5 miliónov dolárov podpísané so zahraničnými exportérmi a distribútormi.

Ochutené jedlé slamky. Zdroj: thenom.in
Ochutené jedlé slamky. Zdroj: thenom.in

Plastovým slamkám zvoní umieračik – firmy prinášajú inovatívne náhrady

Téma jednorazových slamiek je vo svete v poslednom období výrazná, a tak vznikajú ďalšie a ďalšie nápady, ako odstrániť nepotrebné plasty a nahradiť ich ekologickejším variantom. V USA vznikla spoločnosť Loliware, ktorá sa venuje výrobe rastlinných slamiek, ktoré vyzerajú presne ako tie plastové, no začnú sa rozkladať už po 18 hodinách. Hviezdnou zložkou výrobku sú morské riasy – rastlina, ktorá sa prirodzene regeneruje. Ak teda taká slamka skončí v mori alebo oceáne, môžu ju pokojne skonzumovať aj ryby. Zároveň sa v nápoji nerozmočí.

Odstráneniu plastových slamiek a jednorazových riadov sa venujú taktiež v Nemecku. Firma Wisefood sa od roku 2017 zaoberá výrobou slamiek, lyžíc a miešadiel z obilnín a jablkových vlákien, ktoré vznikajú pri výrobe jablkových štiav. Svoje výrobky dodávajú do 15 krajín. Druhou firmou, ktorá sa s jednorazovými slamkami snaží vysporiadať iným spôsobom, sú nemecké HALM Straws, ktoré vyrábajú sklenené slamky s gravírovaním na mieru. K nim taktiež ponúkajú špeciálne kefky na dôkladné vyčistenie.

Zdroje: springwise.com, thenom.in, fuergruender.de, f6s.com

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Vlastný rukopis na českej koži – pár, ktorý pár ťahmi vytvára jedinečné doplnky

Vlastnoručne vyrábané a maľované kožené výrobky z dielne českého páru sa tešia obľube. Ich tvorba je na prvý pohľad iná, no od konkurencie sa líšia aj netradičným zapojením zákazníkov.

Ekologické projekty hýbu aj slovenským podnikateľským prostredím

Že sa oplatí myslieť na ekológiu aj v biznise, dokazujú viaceré úspešné projekty. Aké inovácie vymysleli slovenskí podnikatelia a akú podporu môžu zelené podniky získať?

Nápady na podnikanie: inšpirácia zo zahraničia

Riešenie problémov spočíva často v jednoduchých inováciách. Inšpirujte sa podnikateľskými nápadmi, ktoré si na trhu našli svoje miesto aj zákazníkov.

Ako bojovať proti škodcom bez chémie? Zatočí s nimi hydina

Jednoduchý nápad sa stal úspešným biznisom. Prenájom kačíc sa postará o zárobok ich majiteľke, zákazníkom zasa o ekologické odstránenie škodcov zo záhrady.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky