Podmienky otvorenia prevádzok od 30. marca 2020

Ústredný krízový štáb povolil od pondelka 30. marca 2020 otvoriť niektoré prevádzky. Za prísnych hygienických podmienok.

Ktoré opatrenia týkajúce prevádzok zostávajú v platnosti?

Aj po rokovaní Ústredného krízového štábu SR v sobotu 28. marca 2020 stále platí, že otvorené zostávajú nasledujúce prevádzky:

  1. predajne potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny,
  2. predajne potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti a predajne potravín na osobitné lekárske účely,
  3. lekárne,
  4. predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok a očných optík,
  5. drogérie,
  6. čerpacie stanice,
  7. predajne novín a tlačovín,
  8. predajne s krmivom pre zvieratá,
  9. veterinárne ambulancie,
  10. prevádzky telekomunikačných operátorov,
  11. prevádzky verejného stravovania,
  12. stánky s rýchlym občerstvením,
  13. prevádzky poštových, bankových, poisťovacích služieb aj leasingových služieb,

Zároveň zostáva v platnosti pre všetky fyzické a právnické osoby zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej platí.

Ktoré prevádzky od 30. marca 2020 opäť otvoria?

Úrad verejného zdravotníctva SR na základe záverov z Ústredného krízového štábu SR zverejnil podrobnejšie informácie, ktoré umožňujú podnikateľom od pondelka (30. 03. 2020) otvoriť niektoré prevádzky. Schválená zmena sa týka nasledujúcich prevádzok:

  1. prevádzky donáškových služieb, prevádzky e-shopov (s možnosťou vyzdvihnutia tovaru v prevádzke),
  2. pohrebné služby, služby pohrebiska a krematória,
  3. prevádzky autoservisov, pneuservisov a odťahových služieb,
  4. služby slovenskej technickej kontroly (STK) a emisnej kontroly (EK),
  5. servisy výpočtovej a telekomunikačnej techniky,
  6. taxi služby vykonávajúce prepravu vecí a tovaru (nie osôb!),
  7. práčovne a čistiarne odevov,
  8. advokátov, notárov, súdnych exekútorov, správcov konkurzných podstát, mediátorov, dražobníkov, rozhodcov, znalcov, tlmočníkov a prekladateľov
  9. prevádzky kľúčových služieb,
  10. zberné dvory,
  11. predajne metrového textilu a galantérie,
  12. predajne a servisy bicyklov,
  13. prevádzky záhradníctva a záhradnej techniky (ak vnútorná predajná plocha prevádzky nepresahuje 1000 m2 ),
  14. prevádzky stavebnín, inštalačného a elektroinštalačného materiálu, prevádzky železiarstva, farieb lakov, (ak vnútorná predajná plocha prevádzky nepresahuje 1000 m2)

Všetky tieto prevádzky budú otvorené až do odvolania. To, ako dlho budú otvorené, závisí najmä od správania zákazníkov, ktorí budú navštevovať dané prevádzky a tiež od zodpovedného prístupu podnikateľov, ktorí sú zodpovedný za chod prevádzok.  

Zároveň Úrad verejného zdravotníctva SR zakazuje prítomnosť verejnosti v prevádzkach verejného stravovania a stánkov s rýchlym občerstvením. Výnimkou sú napr. prevádzky s výdajným okienkom alebo predaj pokrmov do menuboxov. Znamená to, že nikto nemôže vstúpiť do priestorov samotnej reštaurácie, či pizzérie z dôvodu zavlečenia nákazy. Ľudia by sa na týchto miestach združovali a potenciálne infekční návštevníci by koronavírus šírili medzi ostatnými zákazníkmi.

Prečítajte si tiež

Povolený je teda iba výdaj jedla cez okienko alebo podajom v menuboxe, resp. obedári. Zároveň platí, že zákazník musí mať rúško alebo inú ochranu úst a nosa. Odporúčané sú aj jednorazové rukavice. Pre vyššiu bezpečnosť sa tiež odporúča uprednostniť platbu vopred prevodom alebo kartou priamo predávajúcemu a využívať hotovosť v minimálnej miere.

Aké hygienické požiadavky musia spĺňať prevádzky, ktoré budú od 30. marca otvorené?

Všetky prevádzky otvorené od 30.3.2020 musia bez výnimky sprísniť svoj hygienický režim. A to nasledovne:

  1. umožniť vstup a pobyt v prevádzke len s prekrytými hornými dýchacími cestami  (respirátor, rúško, šál, šatka), 
  2. pri vchode do prevádzky aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice,
  3. zabezpečiť odstup minimálne 2 metre, ak nakupujúci stoja v rade,
  4. počet nakupujúcich v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť pomer: jeden nakupujúci na 25 m2 z predajnej plochy prevádzky,
  5. na všetky vstupy do prevádzky viditeľne umiestniť  oznam o povinnosti dodržiavať vyššie uvedené hygienické opatrenia aj oznam o maximálnom počte zákazníkov v jednom okamihu
Článok pokračuje pod reklamou

Ktoré prevádzky musia byť v nedeľu zatvorené a ktoré majú výnimku

Niektoré prevádzky, ktoré môžu byť počas karanténnych opatrení otvorené, majú povinnosť v nedeľu zatvoriť. V nedeľu musia byť za účelom sanitárneho dňa zatvorené nasledovné prevádzky:

  • predajne potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny,
  • predajne potravín na osobitné výživové účely pre dojčatá a malé deti 
  • predajne potravín na osobitné lekárske účely, lekárne, predajne  a výdajne zdravotníckych pomôcok, predajne drogérie, predajne novín a tlačovín, predajne s krmivom pre zvieratá.

Zatvorenie v nedeľu neplatí pre:

  • veterinárne ambulancie a „pohotovostné lekárne“,
  • nemocničné lekárne,
  • verejné lekárne,
  • nemocničné lekárne (výdaj musí byť zabezpečený oddelene od ambulancie pohotovostnej služby ak sú spojené).

Počas dňa sa musí vykonať minimálne jedna hodinová prestávka na účely sanitácie a dezinfekcie vymenovaných prevádzok.

Ako to bude s povinným meraním teploty pri vstupe?

Úrad verejného zdravotníctva SR na svojej internetovej stránke zároveň informuje, že vydá usmernenie, ktorým sa odporučí od 30.03.2020 merať telesnú teplotu pri vstupe do nemocníc a priemyselných podnikov. V tomto usmernení budú pokyny, ako postupovať pri nameraní zvýšenej telesnej teploty.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Sólo reštaurácia bez akejkoľvek sociálnej interakcie

V období koronakrízy mnohí prišli na niečo netradičné a rozbehli nový podnik, na druhej strane sa už zabehnutí podnikatelia snažia nájsť kreatívny spôsob, ako vyhovieť stanoveným opatreniam a neskrachovať. Ako sa s pandémiou vyrovnávajú gastro prevádzky vo svete?

Požiadaviek na ubytovacie zariadenia bude menej. Čo sa mení?

Vláda zrušila vyhlášku, ktorá určovala podnikateľom poskytujúcim ubytovacie služby absurdné povinnosti. Pozrite si prehľad tých najčudnejších z nich.

Sídlo firmy

Určenie sídla spoločnosti je nevyhnutnou podmienkou jej založenia. Aké požiadavky musí spĺňať nehnuteľnosť, aby mohla byť sídlom firmy? Je rozdiel medzi sídlom a miestom podnikania či prevádzkarňou?

Dezinfekčný stojan so smart vylepšením pomôže s čistotou aj so zdieľaním informácií

Digitálna reklama v offline svete využije čas na dezinfekciu rúk na efektívny zásah reklamou či zaujímavými informáciami. SPANNER SK prichádza na trh s inovatívnym výrobkom, ktorý nájde využitie aj po pandémii.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky