Živnostníci, získajte obedy zadarmo a 500 € ako bonus

Živnostníci spadajú do kategórie daňovníkov, ktorí majú právo predĺžiť si lehotu na podanie daňového priznania o 3 celé kalendárne mesiace. Všetci, ktorí túto možnosť pre rok 2017 využili, musia teda daňové priznanie podať najneskôr do 30. júna.

Ako si znížiť základ dane?

Základ dane pri ročnom vyúčtovaní počas podávania daňového priznania priamo ovplyvňuje výšku dane aj výšku odvodov do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Pre živnostníkov je teda výhodné snažiť sa základ dane znížiť na čo najnižšiu možnú hodnotu.

Základným princípom je poctivé odkladanie dokladov, súvisiacich s činnosťou podnikania, akými sú napríklad odpisy hmotného a nehmotného majetku, nájomné a poistné, výdavky na reklamu, spotrebný materiál, výdavky na cestovanie a stravovanie.

Ušetrite prostredníctvom stravovania

Stravné lístky, s obľubou nazývané gastráče, sú jednoduchým spôsobom, ako si môžete každoročne znížiť základ dane na daňovom priznaní. Ich hlavnými výhodami sú:

  • na kupóny sa nevzťahuje daň z pridanej hodnoty,
  • jedálny kupón je oslobodený od dane z príjmov,
  • jeho hodnota sa od 1. 6. 2018 zmenila zo 4,50 € na 4,80 €/deň,
  • môžete si uplatniť do nákladov až 100 % ich hodnoty.

Navyše, ak uprednostňujete modernejší spôsob platieb a nechcete sa obmedzovať fixnou hodnotou jedálnych kupónov, môžete si objednať jedálnu kartu Up, na ktorej si kredit dobíjate podľa svojej potreby. Za rok 2018 si môžete znížiť základ dane až o 1168,80 €. 

Chceli by ste obedovať zadarmo?

V rámci súťaže od Up Slovensko ste po objednaní jedálnych kupónov alebo jedálnej karty Up automaticky zaradený do žrebovania o obedy v hodnote 150 €.

Na záver máme pre vás ešte jednu skvelú správu. Od 1. 6. 2018 sa zvyšujú sumy stravného pri cestovných náhradách. Ako živnostník sa môžete zapojiť do súťaže a vyhrať darčekový kupón Up v hodnote 500 €. Stačí, ak si zvýšite hodnotu svojich jedálnych kupónov na 4,80 €.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Účtovanie stravného v jednoduchom účtovníctve – gastrolístky a karta

Aké účtovné prípady vznikajú v súvislosti so stravovacími poukážkami (gastrolístkami) a s elektronickými stravovacími kartami v jednoduchom účtovníctve, sa dočítate sa v článku.

Účtovanie stravného v podvojnom účtovníctve – gastrolístky a karta

Aké účtovné prípady vznikajú v súvislosti so stravovacími poukážkami (gastrolístkami) a s elektronickými stravovacími kartami v podvojnom účtovníctve? Dozviete sa v článku.

Založenie živnosti v Rakúsku

Aké podmienky je potrebné splniť pre založenie živnosti v Rakúsku a čo všetko budete k tomu potrebovať? Základné informácie o založení rakúskej živnosti fyzickou či právnickou osobou v článku.

Sociálne odvody SZČO od 1. 7. 2024

Aká je hranica príjmov, pri ktorej SZČO (ne)vzniká povinnosť platiť sociálne odvody od 1. 7. 2024, resp. 1. 10. 2024? Ako sa podnikateľ dozvie o výške odvodov a aká je ich minimálna a maximálna výška?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky