Dezinfekcia priestorov ozónom: v boji s koronou pomáha slovenský patent

Slovenský prístroj na dezinfekciu vzduchu a priestorov ozónom je využiteľný nielen počas pandémie, no práve tá projekt rozhýbala. V čom je jedinečný a v čom spočíva jeho prínos?

Korona kríza rozpohybovala množstvo nápadov, ktoré by inak driemali kdesi v hlave. Podobný je aj príbeh spoločnosti GERM s.r.o. a ich slovenského patentu. Vytvorili prístroj na dezinfekciu vzduchu a povrchov, ktorého úlohou je zbaviť priestory baktérií aj vírusov. Ako myšlienka vznikla, o ich budúcnosti, no taktiež o dezinfekčných mýtoch sme sa rozprávali s jedným zo spoločníkov GERM s.r.o., Milošom Anteckým.

Nápad, o ktorom dlhšie rozmýšľali, rozhýbala koronakríza

Čo je za vznikom myšlienky vytvoriť prístroj, ktorý ozónom vydenzifikuje priestory?

Nerád hovorím, že sme tento nápad dostali vďaka “korone”. Venujem sa káve a kávovej kultúre už roky, preto sa z pracovných dôvodov často pohybujem v kaviarňach, reštauráciách a hoteloch. Vždy mi prekážalo, keď pôžitok z kvalitnej kávy narúšal cigaretový dym a pach z kuchyne. Chcel som nájsť niečo, čo tieto pachy odstráni. Nemyslím prekryje, ale naozaj odstráni. Môj dlhoročný priateľ a teraz už aj kolega je vedecký pracovník, ktorý sa roky venuje filtrácii vzduchu a filtrácii spalín z kotlov. Ideálny partner do podnikania. Ja som vedel čo a on vymyslel ako.

Dym sa dá odstrániť pomocou elektrostatického filtra, lenže vedľajší produkt pri jeho prevádzke je ozón. Keď však krátko na to prišla “korona”, povedali sme si, že dezinfekčné vlastnosti ozónu využijeme. 

Čo bolo impulzom pre realizáciu vášho nápadu? Čo vám naznačovalo, že bude naozaj využiteľný?

Potreba dezinfekcie a filtrácie vzduchu sa týka nielen kaviarní a reštaurácií, ale aj rôznych iných prevádzok. Idete napríklad k očnému lekárovi, prinesiete si domov chrípku. Pošty, stanice, obchody, úrady - ten istý problém. Ide o všetky priestory, kde sa premelie veľa ľudí. Každý vo vzduchu, na kľučkách, kdekoľvek, nechá niečo, čím sa môžete potenciálne nakaziť. 

Keď prišli protipandemické opatrenia, všetky prevádzky boli hodené do jedného vreca. Zatvorené a basta. Bez ohľadu na to, či robia alebo nerobia niečo navyše pre bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov. Už som mal dosť toho, ako sa moji priatelia boja čo i len stretnúť. Rozhovory sa zmenili na telefonáty a každý zaliezol do ulity v ktorej dúfal, že to celé prehrmí. To bol ten okamih, kedy sme sa rozhodli, že do projektu ideme. Že sa teda zavrieme do garáže a poskladáme niečo, čo bude fungovať. A tak vznikli zariadenia na dezinfekciu vzduchu a povrchov (ako kľučky či čalúnený nábytok) s využitím ozónu. 

Zdroj: Archív spoločnosti Germ
Zdroj: Archív spoločnosti Germ

Dezinfekcia priestorov zdanlivo podobná konkurencii, no predsa jedinečná

Predsa len, dezinfekcia nie je sranda, nemali ste obavy pred vstupom do tohto segmentu?

My sme ale nevymýšľali teplú vodu. Využili sme technológie, ktoré sa už roky používajú. Len sme náš nápad zrealizovali tak, ako ešte nikto pred nami. Ozón sa na dezinfekciu vody používal už pred prvou svetovou vojnou, germicídne lampy sa v nemocniciach používajú bežne. Všetko sú to postupy, na ktoré už boli vytvorené štúdie overené praxou. 

Na trhu je dosť možností, ako filtrovať vzduch a dezinfikovať priestory ozónom. V čom sú vaše zariadenia iné?

Sú iné v technologickej vyspelosti. Spojili sme tie najúčinnejšie metódy dezinfekcie do jedného zariadenia. Pri filtrovaní vzduchu sú v prevádzke súčasne 4 filtre, aby bol vzduch nie len zbavený prachu a peľu, ale aj nezávadný po zdravotnej stránke. Keby sa vám podarilo otvoriť zariadenie Bonaventum, nemusíte sa báť, že na vás z vnútra vyskočia vírusy. Celý priestor je presvietený germicídnym žiaričom, takže to, čo filtre zachytia je špina, ale z virologického hľadiska nezávadná.

Ako teda zariadenia fungujú?

Pri našich zariadeniach ideme na istotu. Vďaka snímačom vieme presne, aká je koncentrácia ozónu v prostredí. Záleží na tom, pretože pod určitú hodnotu jeho účinnosť výrazne klesá. Od iných prístrojov na výrobu ozónu sa odlišujú tým, že po dezinfekcii zvyškový ozón nasajú a zmenia na bezpečný kyslík. Takouto funkcionalitou nedisponuje žiadne zo zariadení na trhu. Tým, že máme koncentráciu ozónu pod kontrolou, musíte dezinfikovaný priestor opustiť len na nevyhnutný čas. Nie je tam žiadny rezervný čas “keby náhodou”. 

V prípade zariadenia Bonaventum snímače okrem koncentrácie ozónu merajú aj teplotu a vlhkosť vzduchu a koncentráciu CO₂. Práve vysoké koncentrácie CO₂ spôsobujú, že sa cítite malátni a unavení. To je tá zrada bežných čističiek vzduchu. Dýchate síce vzduch, ktorý vonia ako čerstvý, ale v skutočnosti to tak nie je. Obsah CO₂ dáva jasnú informáciu, že je potrebné vyvetrať.  

Je pri spustení a priebehu čistenia potrebná osobná prítomnosť napr. prevádzkovateľa podniku? 

Naše zariadenia sú cez mobilnú aplikáciu ovládané na diaľku. Cez aplikáciu si pozriete všetky dôležité hodnoty, nastavíte výkon a spustíte ozonizáciu priestorov. Zistíte tiež, o koľkej bola aká kvalita vzduchu, kto zapol dezinfekciu, či bola zapnutá denne a ako rýchlo sa ozón rozložil. Informácie je možné získať aj mesiac spätne. Môžete ovládať a sledovať viac zariadení naraz, čo môže mať význam pre zákazníka, ktorý má viac prevádzok a viacero zariadení. 

Ako dlho trvá samotná dezinfekcia vzduchu?

Výkonný ventilátor pracuje s prietokom vzduchu 3000 m³ za hodinu pri plnom výkone, v super tichom režime je to 500 m³ za hodinu. Len pre predstavu, v miestnosti s plochou 200 m² a výškou stropu 2,5 m tak prefiltrujeme a vydezinfikujeme vzduch šesťkrát za hodinu. To už je pomerne zaujímavý údaj aj pre reštaurácie či výrobné haly. Zariadenie je navyše mobilné, inštalácia nepotrebuje stavebné zásahy, nie je potrebné nič búrať. Je riešením napríklad pre prevádzky v historických budovách, kde kde nie je možná inštalácia centrálnej vzduchotechniky. 

O dezinfekcii kolujú mýty – priestory pritom nie sú tak čisté, ako si myslíme

Existujú nejaké mýty, ktorým podnikatelia pri dezinfekcii veria?

Mýtov je viac z pochopiteľného dôvodu - informácií na internete je veľa a je ťažké zorientovať sa v nich. Potom vidíme prevádzky, ktoré sa tvária ako extra bezpečné a dezinfikované, ale nemusí to byť celkom pravda. Pritom nejde o zlý zámer či snahu oklamať zákazníka. Je to len o nedostatku informácií. 

Aké nesprávne alebo nedostatočné informácie kolujú o dezinfekcii ozónom?

Veľa sa o ňom hovorí, má svojich zástancov a odporcov. Jeho dezinfekčný účinok je nespochybniteľný. Je ale dôležité uvedomiť si, že ozón zničí len to, čo v miestnosti je, nie to, čo tam bude. Ak si napríklad zavoláte firmu, ktorá prevádzku vyozónuje, po prvom kýchajúcom zákazníkovi máte po dezinfikovanom priestore. 

Druhou možnosťou je kúpiť si vlastný generátor ozónu. Ale viete, koľko ho v miestnosti máte aakú má koncentráciu? A čo s ním po dezinfekcii? Keď ho vyvetráte, do priestoru si pustíte prach a potenciálne patogény z vonkajšieho priestoru. 

Taktiež sa môžeme pozrieť na germicídny žiarič. O účinnosti germicídneho žiarenia nemá zmysel polemizovať. Je účinné. Na trhu je množstvo uzatvorených žiaričov s ventilátorom. Problém však je objem prečerpaného vzduchu za hodinu. Tie lepšie majú výkon 50m³/h. V štandardnej kancelárii pre štyroch takýto žiarič ošetrí vzduch raz za hodinu. Netrúfam si ani odhadnúť, z akej vzdialenosti dokáže natiahnuť vzduch. V porovnaní s naším zariadením je takýto výkon zanedbateľný. To už je rozdiel. Veľa závisí, kam chcete zariadenie na dezinfekciu umiestniť a čo od neho očakávate. 

A čo v prípade klasických dezinfekčných prostriedkov?

Tie na 99,9% účinné spôsoby dezinfekcie sú samostatnou kategóriou. Nič nie je stopercentné. A nie je to ani nevyhnutné. Vezmime si príklad chrípky - aby sa u vás prejavili klinické príznaky, potrebujete telo vystaviť konkrétnej dávke vírusu. Ak je dávka nižšia, imunitný systém si s ňou poradí. To platí všeobecne, pri rôznych vírusoch sú rôzne kritické množstvá. Účelom dezinfekcie teda nie je zničiť všetko v prostredí, ale znížiť množstvo vírusov vo vzduchu pod kritickú hranicu.

Na začiatku pandémie vysoký dopyt, neskôr sa ho dotkli opatrenia 

Ako sa na dopyte po vašich dezinfekčných zariadeniach odrazila samotná pandémia?

Po prvej vlne bol o naše zariadenia veľký záujem najmä zo strany hotelov, aby zabezpečili svoje kongresy a podujatia. Využívali sme naše kontakty a celkovo sme marketing orientovali na informácie o ozóne a jeho využití v našich zariadeniach. Naše zariadenia sú využiteľné v každom priestore, kde je väčšia koncentrácia osôb. Od reštaurácií, výrobných hál, kancelárií, škôl, kostolov, nemocníc či úradov - zoznam je široký. 

Teraz  však mnohé zariadenia bojujú s existenčnými problémami, preto do dezinfekcie toľko neinvestujú. V týchto dňoch sa snažíme intenzívnejšie informovať vládu, samosprávy a podniky s väčším počtom zamestnancov a teda potenciálne vyšším rizikom o možnostiach riešenia. 

Jedného dňa druhá vlna skončí, čo potom?

Korona nie je jediným rizikom. Chrípkové epidémie a rôzne ľahšie virózy sa každoročne preženú podnikmi a školami. Stále máme ľudí s alergiami. Je príjemnejšie ľahnúť si do hotelovej postele ak viete, že bola predtým vydezinfikovaná. 

Kvalitný vzduch sa pomaly stáva bežným štandardom. A ľudia si zaslúžia dýchať nezávadný vzduch v akomkoľvek priestore.

Zdroj: Archív spoločnosti Germ
Zdroj: Archív spoločnosti Germ

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Prvú vlnu prežili vďaka online priestoru: Ako si zákazníkov udržalo kníhkupectvo Artforum?

Pandémia prinútila mnohých obchodníkov pôsobiť na istý čas výlučne na internete. Ako sa ale dá do online priestoru presunúť netradičné kníhkupectvo, ktoré je zároveň kultúrnym bodom mesta?

Ergonómia a domáce pracovisko (home office)

Ako vytvoriť ergonomicky vhodné domáce pracovisko a aké sú legislatívne požiadavky, ktoré musí spĺňať?

Ako vybrať vhodný ERP systém?

Ako postupovať pri výbere ERP systému do firmy, aby ste predišli zbytočným problémom a vybrali si to najlepšie riešenie?

Sólo reštaurácia bez akejkoľvek sociálnej interakcie

V období koronakrízy mnohí prišli na niečo netradičné a rozbehli nový podnik, na druhej strane sa už zabehnutí podnikatelia snažia nájsť kreatívny spôsob, ako vyhovieť stanoveným opatreniam a neskrachovať. Ako sa s pandémiou vyrovnávajú gastro prevádzky vo svete?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky