Sadzby stravného (diéty) na rok 2011

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky ustanovuje Opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodniny SR č. 533/2010 Z. z. o sumách stravného z 21. decembra 2010 nové (vyššie) sadzby stravného pri tuzemských pracovných cestách. Ide o predpis č. 533/2010 Z. z., ktorý nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov. Publikovaný bol v čiastke č. 195/2010, ktorá vyšla dňa 29.12.2010.

Sadzby stravného pri tuzemských pracovných cestách

Vyššie sadzby stravného pre tuzemské pracovné cesty v roku 2011, a to nasledovne:

Účinnosť Časové pásmo
5 – 12 hod. 12 – 18 hod. nad 18 hod.
od 1. 4. 2009 3,60 EUR 5,40 EUR 8,30 EUR
od 29.12. 2010 3,80 EUR 5,70 EUR 8,80 EUR
zvýšenie sadzby stravného o: 20 centov 30 centov 50 centov

 

Článok pokračuje pod reklamou

Výdavky na stravovanie podnikateľa v roku 2011

Zákon o dani z príjmov uznáva za daňové výdavky stravné vynaložené daňovníkom s príjmami podľa § 6 ods. 1, 2 (príjmy z podnikania a samostatnej zárobkovej činnosti) za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac v rozsahu a vo výške ustanovených na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov (od 29. 12. 2010 je to suma 3,80 eura).

Prečítajte si tiež

Sumu daňového výdavku do výšky maximálne 3,80 eura za kalendárny deň si môže podnikateľ uplatniť len vtedy, ak mu súčasne nevzniká nárok na príspevok na stravovanie v súvislosti s výkonom závislej činnosti, nemá ako zamestnanec nárok na stravné pri pracovnej ceste podľa zákona o cestovných náhradách alebo neuplatňuje výdavky na stravovanie v súvislosti s výkonom činnosti vykonávanej na inom mieste, ako je táto pravidelne vykonávaná.

Zároveň je potrebné splniť nasledujúce podmienky:

  • výdavky na stravovanie sú preukazne vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov – preukaznosť zabezpečí dokladom o nákupe stravných lístkov, dokladom o nákupe stravovacích poukážok, faktúrou vystavenou stravovacím zariadením, dokladom z elektronickej registračnej pokladnice o zakúpení hlavného jedla,
  • výdavky sú zaúčtované v účtovníctve daňovníka alebo zaevidované v evidencii daňovníka.

Ak si podnikateľ v určitý deň zakúpi hlavné jedlo za menej ako 3,80 eura, napr. za 3,20 eura, do daňových výdavkov si môže uplatniť sumu 3,20 eura. Naopak, ak si v ďalší deň zakúpi jedlo napr. za 5 eur, do daňových výdavkov si môže uplatniť maximálne sumu 3,80 eura.

Výdavky na stravovanie zamestnancov

Daňovými výdavkami sú príspevky na stravovanie zamestnancov poskytované za podmienok ustanovených v Zákonníku práce. Zo Zákonníka práce vyplýva pre zamestnávateľa povinnosť poskytovať zamestnancovi príspevok na stravovanie, a to:

  • vo výške najmenej 55 % z ceny jedla,
  • najviac za každé jedlo do výšky 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 – 12 hodín (stravné pri 5 – 12 hod. pracovnej ceste je od 29. 12. 2010 3,80 eura). Maximálna suma daňovo uznaných výdavkov je 2,09 eura.

Pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Zákonník práce ustanovuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, ktorá musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (3,80 eura), teda hodnota stravovacej poukážky v roku 2011 musí predstavovať najmenej 2,85 eura.

Sadzby stravného pri zahraničných pracovných cestách

Pri zahraničnej pracovnej ceste zamestnancovi patrí za každý kalendárny deň zahraničnej pracovnej cesty za podmienok ustanovených zákonom o cestovných náhradách stravné v eurách alebo v cudzej mene. Stravné v cudzej mene je ustanovené v závislosti od času trvania zahraničnej pracovnej cesty mimo územia Slovenskej republiky v kalendárnom dni, pričom čas trvania zahraničnej pracovnej cesty mimo územia Slovenskej republiky je rozdelený na časové pásma do 6 hodín vrátane, 6 až 12 hodín, nad 12 hodín.

Ak zahraničná pracovná cesta mimo územia Slovenskej republiky trvá v kalendárnom dni:

  • do 6 hodín vrátane, patrí zamestnancovi stravné vo výške 25 % zo základnej sadzby stravného,
  • nad 6 hodín až 12 hodín, patrí zamestnancovi stravné vo výške 50 % zo základnej sadzby stravného,
  • nad 12 hodín, patrí zamestnancovi stravné v sume základnej sadzby stravného.

Aktuálne sadzby stravného platné pre rok 2020 nájdete v článku Stravné v roku 2020 - sadzby.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Zmeny v postupoch účtovania v podvojnom účtovníctve od 15. 3. 2024

Nové pravidlá v premenách spoločností a družstiev sa odrazili aj na spôsobe účtovania. Čo sa mení v tejto súvislosti v postupoch účtovania v podvojnom účtovníctve?

Odpisové skupiny – zaradenie majetku v roku 2024

Kedy je potrebné odpisovať majetok, aké odpisové skupiny sú platné pre rok 2024 a aký je rozdiel medzi účtovnými a daňovými odpismi? Dozviete sa v článku.

Daňová optimalizácia: stravné namiesto dividendy?

Nie každá „dobrá“ rada, ktorú dostanete, vám pomôže ušetriť. Naopak, ak na daňové a súvisiace zákony nenahliadate zo širšieho pohľadu, môžete si narobiť problémy.

Zmeny v postupoch účtovania v jednoduchom účtovníctve od roku 2024

Niektoré ustanovenia postupov účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva sa v roku 2024 menia. Čo je nové pri účtovaní stravovania, záloh či pri zaokrúhľovaní?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky