Inšpiratívny podnikateľský nápad č.13 – Úspechy zážitkovej gastronómie

V našich končinách je vo väčšine prípadov jedlo ešte stále len jedlom. Skúste si však predstaviť, že by sa Vaša večera stala dobrodružstvom, zážitkom, all inclusive dovolenkou za jedálenským stolom či návštevou vychyteného šéfkuchára priamo vo Vašej kuchyni. Nemožné? Práve naopak. Slovensko a Česko si berú príklad zo sveta. Dobrú chuť k šťavnatému čítaniu...

Chutné inovácie zo sveta

O povolaní kuchára sa hovorí, že je láskou na život a na smrť. Keď sa navyše takáto láska zosobní v nezávislej povahe, dostaneme sa k menu rakúskeho kuchára Manuela Wagnera. Pracovať celý život v jednej a tej istej kuchyni bolo preňho nočnou morou, a tak sa rozhodol, že si založí mobilnú reštauráciu. Jeho projekt Rent a cook sa rýchlo dostal do povedomia a okrem mnohých ocenení (podnikateľských i gastronomických) si získal aj priazeň nórskeho kráľovského dvora.

Mobilná reštaurácia v praxi znamená brilantné riešenie, ako dostať jedlo skvelej reštaurácie aj s jej šéfkuchárom na ľubovoľné miesto na Zemi. Pred Vaším domom, firmou, pred party stanom či kdekoľvek inde jednoducho zaparkuje veľká Manuelova dodávka plná čerstvých surovín, kuchynského vybavenia vrátane sporáku, riadu, pohárov a dekorácií na stoly. Priamo pred očami prítomných potom šéfkuchár čaruje svoje pochúťky. Inovatívny rakúsky majster čapice však neostal len pri varení. Svoju popularitu využíva naplno a organizuje súkromné kurzy varenia či cestuje s ľuďmi na dovolenky, kde sa im počas celého pobytu stará o jedlo. Niet divu, že sympatický Rakúšan, ktorý hovorí štyrmi svetovými jazykmi, je vyťažený do posledného dňa.

Článok pokračuje pod reklamou


Čerstvé novoty z českého susedstva

Českého šéfkuchára menom Zdeněk Pohlreich určite netreba predstavovať ani v našich končinách. Do povedomia verejnosti sa dostal najmä reláciou Ano, šéfe!, v ktorej pomáha slabo prosperujúcim reštauráciam zlepšiť sa. Diváci rýchlo pochopili, že Zdeněk je majstrom vo svojom odbore. Ak by si teda otvoril reštauráciu, určite by mala byť na vrchole kvality. Realita nie je iná a Zdeňkov taliansky wine bar v Prahe odborníci zaraďujú medzi 3 najlepšie pražské reštaurácie. V čom je ale podnik menom Divinis iný? Predovšetkým v tom, že nemá stály jedálny lístok. Jeho šéfkuchár totiž každý deň varí z tých najlepších surovín, ktoré v ten deň nájde na trhu. Návšteva reštaurácie je teda zakaždým dobrodružstvom – nikdy neviete, čo vlastne budete jesť.

Návštevníci tohto moderného podniku sa však zhodujú na tom, že finálne prekvapenie rozhodne nebude nikdy nepríjemné, príve naopak. K profesionalite celej reštaurácie prispieva aj obsluha. V Čechách ako aj na Slovensku ešte stále žiaľ nie je bežnou praxou, že by bol čašník na Vás milý. V Divinise obsluha presne vie, čo ponúka, vie Vám jedlo doporučiť a ak náhodou na niečo zabudne, ospravedlní sa Vám. Jedlo v takejto reštaurácii je potom určite zážitkom a úspech? Ten spočíva v inovatívnom koncepte jedálneho lístka, láske k práci a v príjemnom vystupovaní, ktoré je ešte stále žiaľ viac konkurenčnou výhodou ako samozrejmosťou.


Slovenský malý veľký nápad

Na Slovensku po slovensky, aj tak by sa dala charakterizovať obdoba vyššie spomínaného českého nápadu na našej rodnej hrude. Aby sme boli presnejší, ide o reštauráciu menom Staré kino, ktorá sa nachádza v kúpeľnom meste Bojnice. Podnik mnohých prekvapí tým, že jeho rozloha nie je príliš veľká. Už od prvého momentu je však návštevníkovi jasné, že kvalita prevažuje nad kvantitou. V jedálnom lístku podobne ako u Zdeňka nenájdete 20 strán, ale osvedčenú no majstrovskú klasiku, ktorú v pravidelných intervaloch sprevádza špeciálne tematické menü. Zábavné a zároveň veľmi milé je aj to, že k danej téme je vždy vhodne oblečená aj obsluha. Horárske klobúky s pierkami, krvavočervené košele k téme Červené víno od Hečka či slamené klobúky a kockovaná zástera počas vidieckeho týždňa jasne naznačujú, že majiteľovi kreativita zrejme nechýba. Prekvapia aj poetické názvy kuchyne, ktoré sa vedia odlíšiť. Miesto opozeraných „zverinových hodov“ z každého druhého podniku v krajine teda v tejto reštaurácii nájdete napríklad „Tajomstvo starej horárne“. Popri čakaní na jedlo si môžete zo zvedavosti prezrieť 50 rokov staré poľovnícke časopisy alebo sa zahĺbiť do niektorého zo starých kultových filmov, ktoré v reštaurácii bežia takmer nonstop, nakoniec, treba byť verný názvu, no nie? 

Popri neustálych inováciach, tematickom jedálnom lístku a častých zmenách vo vzhľade interiéru podľa aktuálnej sezóny či vyššie spomínaných tém je samozrejmosťou kvalitná kuchyňa a ako aj u českých susedov v Divinise – príjemná, milá a ochotná obsluha. Úspech tejto reštaurácie je na slovenské pomery až raritný, stôl na víkendy či piatok si totiž musíte zabookovať často aj dva týždne dopredu. Opäť teda jednoduchá rovnica – kvalitné jedlo ako prekvapenie + inovatívny koncept = podnikateľský úspech ako hrom.

Seriál o inšpiratívnych podnikateľských nápadoch je spoločnou iniciatívou portálu Podnikajte.sk a Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Subscription boxes: dobré „schránkové“ podnikanie

Tak, ako sa dá predplatiť časopis, tak sa dá predplatiť aj akýkoľvek iný druh tovaru. Takzvané „subscription boxes“ sa objavili na trhu, aby nám priniesli to, po čom pištia naše srdcia. Pravidelne každý mesiac a priamo až do našich schránok. Káva, kozmetika či knihy. Stačí si vybrať...

Bezkonkurenčné biznis nápady zo školských lavíc

Štyridsaťsedem firiem študentov stredných škôl z celého Slovenska predstavilo svoje ambiciózne podnikateľské plány na 23. ročníku súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov v bratislavskom Avione. Tu je výber tých najoriginálnejších so šancou preraziť.

SPECTER TAPE - revolučná inovácia, ktorá zmení svetový hokej

Sú inovatívni, skúsení a neustále hľadajú spôsoby, ako sa zdokonaliť. Dva roky vyvíjali revolučný typ hokejovej pásky, ktorá z hráčov urobí lepších hokejistov. Novodobé riešenie v podobe špeciálnej nálepky testujú profesionálni hráči z NHL a tvárou značky SPECTER TAPE je Zdeno Chára.

Ručne vylisoval tisíce jabĺk, kým pochopil, že výroba poctivého cideru si vyžaduje opateru ako u malého dieťaťa

Richard Domaniža sa výrobe domáceho poctivého cideru venuje už viac ako štyri roky. Za ten čas sa jeho hobby zmenilo na trvalý biznis a od konca leta minulého roka 2016 predáva pod značkou Kastler. Začínal doma v garáži s ručným lisom na jablká a dnes vyrába na po domácky zhotovených prístrojoch tie najkvalitnejšie slovenské cidery bez cukru a umelých prísad.