Ambasádorka podnikateliek Slovenska pre Prešovský kraj - Renáta JESENSKÁ

V rámci projektu Európskej komisie Podpora podnikania žien na Slovensku získalo v minulom roku deväť úspešných slovenských podnikateliek titul „ambasádorka podnikateliek Slovenska“. Ich úlohou je propagovať podnikanie žien, motivovať a inšpirovať všetky z vás, ktoré uvažujete o tom, že si založíte vlastný podnik, rady by ste sa stali nezávislými a samostatnými, alebo prehodnocujete svoje doterajšie profesijné smerovanie. Máme tú česť, každý mesiac Vás zoznámiť s jednou z nich - ambasádorka podnikateliek Slovenska pre Prešovský kraj - Renáta JESENSKÁ.

Čokoláda je zdravé ovocie, ktoré nám ponúka samotná príroda. Jedzte iba kvalitné a prírodné produkty, medzi ktoré pravá čokoláda právom patrí!“ Tieto vety prezrádzajú, na čo sa pani Jesenská zamerala. Svojím predmetom podnikania „robí ľuďom radosť“. V jej čokolatérii Bon Bon si zákazník môže kúpiť pravú organickú čokoládu, posedieť v príjemnej atmosfére pri šálke vysokokvalitnej plantážnej kávy a zároveň sa od kvalifikovaného a milého personálu dozvedieť celý postup výroby požívaného produktu. Zákazník tu nikdy nebude mať pocit, že sortiment je stále rovnaký. Naopak. Vždy tu nájde nové, zaujímavé a veľmi chutné produkty. Aká je pani Renáta a jej názory na podnikanie? Ako začínala a čo musela prekonať? Všetko nájdete v odpovediach, ktoré nám poskytla na naše otázky.

Článok pokračuje pod reklamou


V čom podnikáte?


Obchodujem s organickou čokoládou a s výrobkami z nej.


Prečo ste začali podnikať?


Kvôli nezávislosti, samostatnému rozhodovaniu, možnosti uplatniť svoju kreativitu a tvorivé nápady.


Aké problémy ste museli na začiatku prekonať?


Jednalo sa najmä o finančné a priestorové problémy. Tiež som si musela vybudovať klientelu, etablovať sa na trhu a v neposlednom rade získať aj kontakty na vhodných dodávateľov z rôznych krajín.


Čo si najviac ceníte na Vašom podnikateľskom úspechu?


Spokojného zákazníka a záujem trhu o svoje produkty.


V čom má, podľa Vás, vlastné podnikanie výhodu oproti klasickému zamestnaniu?


Podnikateľ je nezávislý, má slobodu v rozhodovaní. Samostatne si organizuje svoj pracovný a voľný čas. Ak je úspešný, prináša mu podnikanie i lepšie finančné zabezpečenie, neporovnateľne vyššiu možnosť sebarealizácie, možnosť robiť to, čo ho baví.


Odkiaľ čerpáte energiu na zdolávanie nových výziev, ktoré sa spájajú s rozvojom Vášho podniku?


Energiu mi dávajú klienti a odberatelia, ktorí sú spokojní a opakovane podnik navštívia za účelom nákupu, alebo nás vyhľadajú s požiadavkou na rovnakú službu, akú sme im už raz poskytli.


Ako zvládate zosúladiť Váš súkromný život (rodinu) s kariérou podnikateľky?


Myslím, že základom je, aby rodina spolupracovala a akceptovala kariéru podnikateľky. Považujem za šťastie, že najväčších svojich fanúšikov mám doma.


Na čo ste najviac hrdá vo svojom živote?


Na svoju rodinu.


Čo by si mala žena, ktorá uvažuje nad podnikaním, najskôr uvedomiť? Aké by mala mať očakávania?


Mala by si uvedomiť všetky výhody a nevýhody podnikania. Očakávania z vyššej vlastnej sebarealizácie, slobody a nezávislosti.


Prečo ste sa rozhodli zapojiť do projektu Podpora podnikania žien na Slovensku?


Chcela by som zviditeľniť svoje podnikanie a jeho osobitosti.


V čom tkvie recept na to, aby žena bola nezávislá, úspešná a spokojná?


Základným predpokladom je to, aby robila, čo ju baví, alebo čo si myslí, že by ju bavilo.


Keby ste sa mali opätovne rozhodnúť, či začnete podnikať, urobili by ste tak znovu?


Áno.


Vizitka spoločnosti:


DON LEON, s.r.o.
Tatranské Matliare 2
059 53 Vysoké Tatry
www.bonbonin.sk


Zdroj: NARMSP, mesačník podnikanie č. 4/2010, s. 11-12

 

 

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Generačná výmena môže biznis posunúť vpred: príkladom je prešovská textilná firma

Zakladateľ OZEX Control System zveril firmu deťom, výsledkom je rozšírenie výroby a nová značka oblečenia. Čomu vďačia za hladký priebeh nástupníctva a prečo kladú dôraz na firemnú kultúru?

Za vznikom cukrárne DELIGHTILLI stojí diagnóza zakladateľky i láska k pečeniu

Našla dieru na trhu a založila bezlepkovú cukráreň, hoci polovicu zákazníkov tvoria ľudia bez alergií. Ako sa na úspechu firmy podieľa tím Petry Illeovej a čím v čase zdražovania potešila zákazníkov?

Konkurenčná výhoda firmy Profirol: inovácie a hodnoty v biznise

Vo firme s tieniacou technikou si zakladajú na férovosti a odbornosti. Ako zakladateľ Andrej Lehota firmu vedie, aby hodnotami žila a čím sa líšia od konkurencie?

Cukráreň Floril: súdržnosť rodiny sa odráža v ich fungovaní aj zákuskoch

Z pivnice do vlastných prevádzok, kaviarní či hotelov. Ako funguje 80-členný kolektív, ktorého štvrtinu tvoria príbuzní zakladateľov a čo by im uľahčilo podnikanie?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky