Falošné bločky za 37 000 eur

Nitrianski daňoví kontrolóri sa stretli s ojedinelým prípadom. Reštaurácia, ktorú kontrolovali, mala v účtovníctve zahrnuté falošné doklady z elektronickej registračnej pokladnice (ERP) vo výške 37 000 eur.

Kontrolóri z Daňového úradu Nitra sa pri kontrole dane z príjmov právnickej osoby stretli s ojedinelým prípadom. Kontrolovaná reštaurácia mala vo svojom účtovníctve zahrnuté aj doklady z elektronickej registračnej pokladnice, ktoré boli falošné. Zistili to, keď si išli overiť informácie u firmy, ktorá reštaurácií dodávala suroviny na prípravu obedov.

Nitrianski kontrolóri si náklady reštaurácie išli preveriť priamo k dodávateľskej firme

Majiteľovi dodávateľskej firmy ukázali pokladničné doklady, ktoré si reštaurácia dala do svojich nákladov a tvrdila, že ich vydal práve on. Porovnávané doklady z ERP sa však nezhodovali, mali iný typ písma a ďalšie znaky. Dodávateľ sa ako svedok vyjadril, že doklady, ktoré mala reštaurácia vo svojom účtovníctve, ich pokladňa netlačí a nikdy ich nevydal.  

Išlo o bločky, ktorými deklarovala úhradu dodávateľských faktúr vo výške cca 37 000 eur. Podnikateľa – majiteľa reštaurácie, ktorý si falošné bločky zahrnul do svojho účtovníctva, čaká za jeho konanie pokuta.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


„Druhá šanca“ pri ukladaní daňových pokút od roku 2024

Daňovníci dostanú od roku 2024 druhú šancu pri porušení niektorých svojich povinností. Akých správnych deliktov sa druhá šanca týka a kedy daňovníkovi nebude uložená pokuta od 1.1.2024?

Kontroly eKasy aj v jeseni: na ktoré prevádzky sa zameria?

Finančná správa pokračuje v kontrolách dodržiavania zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Ako budú prebiehať a na čo sa pripraviť?

Akcia Horúce leto: finančná správa skontroluje letné prevádzky

Finančná správa počas leta zintenzívni kontroly evidencie tržieb v e-Kase. Okrem bežne kontrolovaných podnikov sa zamerajú na sezónne prevádzky a festivaly.

Daňová kontrola a práva daňovníkov

Do akých dokumentov má právo kontrolovaný subjekt nahliadať, k čomu sa môže vyjadrovať a aké sú jeho práva po ukončení kontroly? Súhrn základných práv daňovníkov pri daňovej kontrole.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky