Tvorba cien


Tvorba cien v praxi: skúsenosti podnikateľov z rôznych odvetví

Aké metódy cenotvorby existujú a ako k nej pristupuje reštaurácia, klinika, výrobca remeselných nápojov či reklamná agentúra? O skúsenosti aj poučenia sa podelili podnikatelia z praxe.

Marža, prirážka a rabat – v čom je rozdiel?

Marža, prirážka a rabat sú pojmy, ktoré sa často mylne zamieňajú. Čo znamenajú a aké sú medzi nimi rozdiely?

Ako stanoviť hodinovú cenu za hodinu práce?

V oblasti služieb často zákazníci vidia obrovský rozdiel v hodinových sadzbách konkurenčných firiem. Ako kalkulovať hodinovú cenu práce firmy pri poskytovaní služieb?

Ako stanoviť správnu cenu?

Cena musí umožňovať podniku byť konkurencieschopným, zároveň dosahovať požadovanú rentabilitu vynaložených nákladov a dostatočnú ziskovú prirážku na rozvoj. Ako ju stanoviť?

Zľavy a ich využitie v podnikaní

V posledných rokoch aj na Slovensku zaznamenávame nárast používania zľavových kupónov. Existuje množstvo internetových portálov, ktoré ponúkajú zľavy na rôzny tovar alebo služby, ale zľavu ako nástroj konkurenčného boja často využívajú aj maloobchodné prevádzky v rámci svojich vernostných systémov.


Zrušenie povinnosti viesť a uchovávať cenovú evidenciu pre mikro podnikateľov

V súvislosti so znižovaním administratívnej záťaže podnikateľov a v nadväznosti na novelu zákona o účtovníctve sa v novele zákona č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov (ďalej len „novela zákona o cenách“) doplňujú ustanovenia o cenovej evidencii. Pre špecifikovanú skupinu podnikateľov sa navrhuje zrušiť povinnosť viesť a uchovávať evidenciu o cenách vrátane kalkulácií nákladov.

Zvýšte tržby pomocou vhodnej cenovej stratégie

Existujú prinajmenšom tri dôvody, prečo by mala byť pre vašu firmu prioritou číslo jedna „lepšia cenová politika“.

Ako zvýšiť cenu a ostať konkurencieschopný

Zvýšiť ceny svojich produktov – čo i len o 1 % – aby sa zvýšili tržby, k tomu je potrebná odvaha a trpezlivosť. A tá by manažérom chýbať nemala. S oficiálnym príchodom krízy sa podniky dostali do ,,tržnej pasce“. Začal masový boom zliav, výpredajov a šrotovného. Podniky šetrili, kde sa dalo – na ľuďoch, materiáloch, kvalite, aby udržali určitú úroveň tržieb. Je to cesta ako riadiť tržby, avšak nie jediná.


To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky