Ako prežívajú Vianoce podnikatelia? Odpovedá CEO Martinusu, Tuli, Lulus Bakery či Pizza Mizza

Šťastné a pokojné sviatky - bežné prianie, ktoré si želáme pred a počas Vianoc. Ako ale prežívajú sviatočné chvíle podnikatelia? Spýtali sme sa na ich skúsenosti.

Hektika, stres, panika. Predsviatočné obdobie len málokedy naznačuje, že majú prísť dni plné pokoja a oddychu. Pre mnohých podnikateľov to platí dvojnásobne. Starajú sa o objednávky, spokojnosť zákazníkov, aj svojich zamestnancov, pripravujú sa na koniec roka. Vedia cez Vianoce „vypnúť“ alebo sú v pracovnom nasadení aj pri štedrovečernom stole?

Spýtali sme sa majiteľov a majiteliek firiem Dedoles, Koun, Lulus Bakery, Martinus, Tuli, Pizza Mizza, YoGo a penziónu Aja.

Michal Meško, CEO kníhkupectva Martinus

Michal Meško pred Vianocami navštívil všetky pobočky Martinusu na Slovensku. Zdroj: M. Meško
Michal Meško pred Vianocami navštívil všetky pobočky Martinusu na Slovensku. Zdroj: M. Meško

Počas Vianoc sa snažím maximálne vypnúť a rovnako vytvoriť v rámci možnosti čo najlepšie podmienky na oddych aj kolegom, keďže týždne pred Vianocami sú extrémne hektické a stresujúce.

Je to súčasťou našej práce, aby sme pomohli vytvoriť pekné Vianoce stovkám tisíc ľudí. Neraz to znamená, že idú do úzadia naše vlastné prípravy na sviatky a užívanie si predvianočnej atmosféry. Preto sa to potom vždy snažíme čo najviac dohnať práve počas Vianoc – oddychom, ničnerobením a užívaním si rodiny, vianočných filmov a koláčov.

Lucia Gažová, majiteľka cukrárne Lulus Bakery

Keďže sa venujem cukrárskej výrobe a Vianoce sú pre nás jedno z kľúčových období v roku, tie moje „pracovné sviatky“ začínajú už na začiatku decembra. Predpripravujeme všetko, čo sa dá, aby sme vianočný nápor čo najlepšie zvládli. Na december si preto štandardne nikdy nič mimo práce neplánujem, bolo by to zbytočné.

Tie ozajstné vianočné sviatky pre mňa začínajú deň pred štedrým večerom, kedy definitívne odovzdám všetky objednávky a zamknem výrobňu. Počas vianočných sviatkov sa potom už venujem naplno len mojej rodine a kamarátom, do práce sa naspäť vraciame až 7.1., takže si aj s kolegynkami poriadne užijeme dlhé voľno.

Milan Zoričák, majiteľ rodinného penziónu Aja v Ždiari

Vianoce už po tých nespočetných pracovných rokoch u nás prebiehajú v úplnej pohode a rodinnej atmosfére. Aj napriek tomu, že si ceníme každého klienta, sme si povedali, že vianočný čas je časom, ktorý sa má tráviť v spoločnosti najbližších, teda rodiny. Preto cez Vianoce máme prevádzku zatvorenú.

Je to čas, kedy sa venujeme výlučne rodine a deťom. Chceme totiž, aby aj naše deti pochopili, že biznis je dôležitý, ale rodinná firma môže úspešne fungovať len ak funguje rodina. Respektíve že rodinná firma je natoľko úspešne fungujúca ako úspešne je fungujúca rodina.

Chceme, aby naše deti brali firmu ako ich súčasť, ktorá im napomáha v živote, ale na druhej strane, chceme, aby si uvedomili, že firma nie je ich jediný život . Vďaka tomu sa potom všetci (vrátane detí) tešíme na otvorenie prevádzky .

Martin Guttman, CEO sedacích vakov Tuli

Vianočné sviatky sa snažím využiť na maximálne zrelaxovanie po náročnej vianočnej sezóne. Vianoce slávime doma s deťmi a manželkou, sviatky tesne po Vianociach trávime u rodičov a obdobie okolo Nového roku striedavo doma a na horách.

V rámci Tuli pracujeme aj cez sviatky, keďže máme prevádzku v nákupnom centre a objednávky cez eshop chodia aj po Vianociach. Takže úplne vypnúť  nemôžeme, ale snažíme sa minimalizovať množstvo práce.

Moja úloha cez Vianoce je skôr ľahko koordinačná a ak si nájdem čas a chuť, tak sa doma pozriem na strategické veci súvisiace s naším biznisom. Celý Tuli tím naplno začína pracovať po 6.1. a zvyčajne je cítiť, že sme si oddýchli a začíname novú etapu.

Barbora Szalaiová, majiteľka zmrzlinárne Koun

Prečítajte si tiež

Naše sviatky vyzerajú pomerne pokojne, nakoľko máme uzavretú sezónu. Ale v mrazničke máme stále zásoby zmrzliny. Cez sviatky sme spolu celá rodina. Varíme, pečieme, rozprávame sa a pozeráme rozprávky. Chodíme na návštevy a do prírody. Konečne mám čas venovať sa rodine, domácnosti a sem tam aj sebe.

Samozrejme, nie sú dni, kedy by som neriešila nejaké pracovne záležitosti, ale je ich menej. Medzi sebou sa snažíme nerozoberať prácu. Ta počká až do januára. Väčšinou.

Článok pokračuje pod reklamou

Jaroslav Chrapko, CEO eshopu Dedoles

Pred Vianocami všetci intenzívne makáme, máme brutálne tempo, keďže práve toto obdobie pre nás predstavuje 60 % ročného obratu. Cez sviatky preto prepínam do oddychového režimu. Som s rodinou a Silvester slávime s priateľmi.

Medzi sviatkami však musím ísť do práce, budeme robiť aj inventúru. Pôjdem ale rád, keďže robím to, čo ma baví. No určite nič nebudem hrotiť. Predpokladám, že prvý januári týždeň bude ešte taký voľnejší.

Jozef Šétaffy, zakladateľ reštaurácií Pizza Mizza

Vianočná výzdoba Pizza Mizza Straré Mesto. Zdroj: Jozef Šétaffy
Vianočná výzdoba Pizza Mizza Straré Mesto. Zdroj: Jozef Šétaffy

Aj keď mám rád radšej leto ako zimu, Vianoce sú pre mňa najkrajšími sviatkami v roku. Slávime ich tradičným spôsobom doma, v rodinnom kruhu. Moja dcéra s deťmi žijú už dvadsať rokov v Anglicku, na Vianoce ale chodia "domov" na Slovensko. Takéto vzácne chvíle, keď sme celá rodina pokope, aj so synom a jeho dcérkou (teda všetky naše vnúčatá), si užívame naozaj sviatočne.

Tešíme sa zo vzájomnej prítomnosti, spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami, biznis a politika sú "zakázané" témy.    

Reštaurácia Pizza Mizza v bratislavskom Starom Meste, ktorú priamo manažuje môj syn Martin je počas sviatkov zatvorená. Chceme aj našim spolupracovníkom dopriať pokojné prežitie vianočných dní v kruhu rodiny a možnosť osláviť vstup do nového roka.  Ostatné prevádzky Pizza Mizza v obchodných centrách sú ale povinné prispôsobiť svoje otváracie hodiny prevádzkovej dobe príslušného obchodného centra. 

Viera Sentešová, zakladateľka jogových štúdií Yogo

Odkedy podnikáme, vianočné sviatky neberieme až tak vážne ako voľakedy. Počas celého roka sme v jednom kolotoči a pred sviatkami si preto nechceme prirábať ďalšie povinnosti v podobe vypekania, upratovania a zháňania zbytočných darčekov.

Vianoce trávime väčšinou doma v kruhu najbližších a snažíme sa nepracovať, aj keď nie vždy je to možné. Spomínam si aj na Štedrý deň, počas ktorého sme pracovali a vianočnú večeru sme položili na stôl až o desiatej večer. 

Vnímame, že veľa ľudí si z Vianoc robí zbytočné stresy a aj preto sa snažíme klientov našich jogových štúdií motivovať, aby si našli viac času sami pre seba.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Zážitkové aktivity: netradičné spôsoby, ako slovenskí podnikatelia lákajú turistov

Na Slovensku je mnoho zaujímavých miest a aktivít na trávenie času s rodinou či priateľmi. O turistov je veľký boj a konkurencia veľká – ako sa vynašli slovenskí podnikatelia?

Alexandra Šeligová z Ihličkova: Recept starých rodičov pretavila do úspešného podnikania

Rodina je za vznikom jej firmy, no nenahraditeľnú úlohu má aj v jeho fungovaní. Zakladateľka Ihličkova o výhodách rodinného podnikania, aj o prínose koronakrízy a súťaže Mladý inovatívny podnikateľ.

Dvanásť rád pre jednoduchšie rozbehnutie biznisu, ktoré budete milovať

Ako premeniť svoj nápad na podnikanie a splniť si tak sen, aj keď nemáte veľký kapitál? Na základe vlastných skúseností radí hudobník, ktorý sa „nechtiac“ stal úspešným podnikateľom.

Glamping vo svete: pestrá paleta netradičných ubytovaní so zachovaným komfortom

Novodobý trend medzi ubytovacími zariadeniami sa teší veľkému záujmu. Ako ho uchopili podnikatelia a akým spôsobom svojim zákazníkom prinášajú netradičné kempovanie?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky