Ochrana osobných údajov

Ak podnikateľ pracuje s osobnými údajmi, je povinný ich chrániť pred poškodením, zničením, zneužitím alebo stratou. Novela zákona o ochrane osobných údajov z roku 2013 spresnila povinnosti zamestnávateľa v súvislosti s ochranou osobných údajov zamestnancov. Aké su zmeny v zákone o ochrane osobných údajov a ako sa zmenili, respektíve spresnili povinnosti zamestnávateľa? Ako pracovať s osobnými údajmi svojich klientov a pritom neporušiť zákon o ochrane osobných údajov? Kto je zodpovedná osoba pri ochrane osobných údajov a aké sú jej povinnosti?
Ukladanie pokút podľa GDPR
Petra Pohorelá | 14.12.2018

Ukladanie pokút podľa GDPR

Zanedbanie povinností ustanovených v GDPR alebo strata osobných údajov môže stáť firmu nemálo peňazí. Aké pokuty hrozia za porušenie jednotlivých povinností? Prinášame ucelený prehľad.
Určenie zodpovednej osoby podľa GDPR
Petra Pohorelá | 21.11.2018

Určenie zodpovednej osoby podľa GDPR

Zodpovedná osoba je od 25. 5. 2018 kľúčovou postavou, ktorá má firme pomôcť dodržiavať nariadenie GDPR. Kto ňou môže byť a kedy GDPR vyžaduje jej určenie?
Spracúvanie biometrických údajov zamestnanca podľa GDPR
Petra Pohorelá | 14.11.2018

Spracúvanie biometrických údajov zamestnanca podľa GDPR

Kedy a ako môžu zamestnávatelia biometrické údaje svojho zamestnanca spracúvať a aké povinnosti majú v súvislosti s ochranou osobných údajov a GDPR?

Čo patrí medzi osobné údaje zamestnanca?
Petra Pohorelá | 06.11.2018

Čo patrí medzi osobné údaje zamestnanca?

Základné osobné údaje ako meno, priezvisko či dátum narodenia sú v pracovnej oblasti bežne spracúvanými osobnými údajmi. Aké ďalšie osobné údaje zamestnancov môžu zamestnávatelia spracúvať? Pozrite si stručný prehľad. 

Pokuta za newsletter napriek súladu s GDPR
Martin Biskupič | 16.10.2018

Pokuta za newsletter napriek súladu s GDPR

Kedy môže firma dostať pokutu za reklamnú ponuku zaslanú do emailu, aj keď má v poriadku GDPR?
GDPR: Podnikatelia vyzývajú úrad, aby sa inšpiroval českými kolegami
Tlačová správa | 11.10.2018

GDPR: Podnikatelia vyzývajú úrad, aby sa inšpiroval českými kolegami

Podnikatelia žiadali Úrad na ochranu osobných údajov pri kontrolách pravidiel GDPR o zhovievavosť, ten sa im otočil chrbtom. Slovenským úradníkom preto dávajú za príklad českých kolegov.

Zmeny v ochrane rodného čísla zamestnanca
Petra Pohorelá | 12.09.2018

Zmeny v ochrane rodného čísla zamestnanca

Aké zmeny priniesla od 25. 5. 2018 nová legislatíva v oblasti ochrany rodného čísla ako osobného údaju? Prinášame stručný prehľad.

Kedy je podľa GDPR potrebný súhlas s odberom newslettera?
Petra Pohorelá | 05.09.2018

Kedy je podľa GDPR potrebný súhlas s odberom newslettera?

Nástup GDPR zmenil ochranu osobných údajov v súvislosti s využívaním newslettera ako marketingového nástroja firiem. Kedy je a kedy nie je potrebný súhlas pri odbere newslettera?