Inšpiratívny podnikateľský nápad (č. 1) – Walk-in kuchárska kniha

Existujú podnikateľské nápady, ktoré sú tak jednoduché, že si máte chuť povedať: „Ako je možné, že som na to neprišiel sám?“. Jednoduché myšlienky sú často základom veľkých podnikateľských úspechov. Podnikateľský nápad, ktorý vám dnes predstavíme, uzrel svetlo sveta v septembri tohto roka v jednej z berlínskych štvrtí a hneď si svojou originalitou získal publicitu dokonca aj za hranicami Nemecka.

Ramin Goo a ďalších päť podnikavých ľudí sa rozhodli otvoriť v Berlíne Kochhaus (pozn. – v preklade kuchársky dom), ktorý podľa ich slov možno opísať aj ako „Walk-in kuchársku knihu“. V princípe ide o supermarket, ktorého tovary sú netradične usporiadané podľa receptov a teda tvoria akúsi reálnu kuchársku knihu, podľa ktorej zákazníci nakupujú. Obchod v rámci dennej ponuky ponúka ingrediencie na prípravu približne 20 rôznych typov rýchlych jedál, ku ktorým samozrejme dostanete aj recept. Ponuka obchodu je každý týždeň obmenená o tri až päť nových receptov. Všetky prílohy a ingrediencie sú presne navážené v závislosti od toho či chcete variť pre dve alebo pre štyri či šesť osôb. Čiže ďalším benefitom oproti klasickému supermarketu je pre zákazníka to, že kúpi len také množstvo potravín, ktoré skutočne spotrebuje.

Článok pokračuje pod reklamou

Čo poviete, je to celkom romantická idea, nie? Aby sme boli úprimní, viac ako o romantiku v tomto prípade ide o premyslený podnikateľský koncept, ktorý jednak:

  • rieši konkrétny zákaznícky problém - čo a ako rýchlo a chutne doma navariť,
  • a reaguje na aktuálne trendy v životnom štýle – v Nemecku totiž v posledných rokoch nastal boom v domácom varení a stravovaní, ktorý si dokonca získal aj pomenovanie „Cocooning“. Podnikateľský koncept, o ktorom je reč, túto opätovne prebudenú vášeň Nemcov vyslovene podporuje.

Prezentácia atraktivity a chutnosti jedla je základom podnikateľského konceptu

Na ploche približne 160 štvorcových metrov sa nenachádza žiadne veľké oddelenie pre ovocie či zeleninu, nenájdete tam ani dlhé regály mliečnych a syrových výrobkov či regál s múčnymi výrobkami. Potraviny jednoducho ležia roztriedené na 20 drevených stoloch, ktoré spolu s drevenými regálmi a ďalším inventárom vytvárajú nezameniteľnú atmosféru. Na každom stole teda zákazník nájde roztriedené a rozporciované prílohy pre prípravu konkrétneho jedla ako aj súvisiceho predjedla či dezertu. Samozrejme mäso, ryby či syr sa z hygienických dôvodov nachádzajú v chladiacich boxoch. Ako sme spomínali, na každom stole leží recept k jedlu, ktorý si zákazník môže prečítať a v prípade záujmu aj vziať so sebou.

Ku každému jedlu obchod odporúča konkrétny druh a značku vína

Ak sa napríklad zákazník rozhodne pre prípravu pečeného mäsa s provensálskou zeleninou pre štyri osoby, vloží do košíka naporciované ingrediencie (cuketa, baklažán a zemiaky s bazalkou) a z chladiaceho boxu vytiahne príslušný druh mäsa. Pre každé jedlo obchod odporúča konkrétny druh vína, ktoré je umiestnené na drevenom stole spolu s ingredienciami. Samozrejme, zákazníci si konkrétny tovar nemusia kupovať len podľa receptov, ale aj samostatne, podľa toho, čo práve potrebujú.

Prijateľné ceny lákajú do predajne množstvo zákazníkov

Cenová politika obchodu sa odvíja predovšetkým od počtu osôb, pre ktoré plánuje zákazník jedlo pripravovať. S cenami jedál na úrovni 3 až 5 eur na osobu, zostáva obchod stále dostatočne konkurencieschopný. Všetky recepty zákazníci nájdu tiež na internetovej stránke obchodu www.kochhaus.de.

Napriek tomu, že v tomto type obchodu môže nájsť inšpiráciu akýkoľvek typ zákazníka, primárne je určený pre zaneprázdených ľudí s vyšším vzdelaním žijúcich v mestách, ktorí aj napriek svojej zaneprázdnenosti nestrácajú chuť variť. Fantastické na tejto myšlienke je to, že vďaka atmosfére, ktorú sa podarilo vytvoriť, a účinnej prezentácii kvalitných chutných potravín, na varenie jednoducho chuť dostanete. Posúďte sami...

Séria článkov o inšpiratívnych podnikateľských nápadoch je spoločnou iniciatívou portálu Podnikajte.sk a Združenia mladých podnikateľov Slovenska

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Ako 17-ročný sa stal pilotom. Dnes Adam Kacvinský (Aprop) učí, ako lietať s dronmi

Letectvo nemali v rodine a nepatrilo ani k jeho vášni od detstva. Napriek tomu sa z Adama Kacvinského stal pilot bezmotorového lietadla a dronov, inštruktor lietania a zakladateľ spoločnosti zameranej na letecký výcvik Aprop s.r.o.

Jaroslava Wurll Kocanová z Ateliéru de Couture: Pri každej novej kolekcii podstupujem riziko straty zákazníka

Jaroslave Wurll Kocanovej sa v mladom veku podarilo presadiť vo svete módneho návrhárstva a dnes patrí medzi krajčírsku špičku. Jej rukopis je známy aj za hranicami Slovenska, o čom svedčí predaj na piatich kontinentoch sveta.

Ako prežívajú Vianoce podnikatelia? Odpovedá CEO Martinusu, Tuli, Lulus Bakery či Pizza Mizza

Šťastné a pokojné sviatky - bežné prianie, ktoré si želáme pred a počas Vianoc. Ako ale prežívajú sviatočné chvíle podnikatelia? Spýtali sme sa na ich skúsenosti.

Martin Gajdoš a Martina Novotová z BEZOBALiS: Zero waste štýl života pretavili aj do podnikania

„Spotrebuj len potrebné“ je životným krédom mladého páru, ktorý v Trenčíne prevádzkuje bezobalový obchod BEZOBALiS. Ekologické obzory však ľuďom rozširuje aj mimo neho.
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky