Jack Daniel´s

Jack Daniel´s
Lýdia Hamarčáková

Som človek, ktorý nemá nikdy na nič čas a aj ak ho má vždy si ho nejako rozvrhne. Popri štúdiu a priateľoch si ho rada vypĺňam písaním článkov, ktoré i mňa vždy obohatia o nové informácie. „Neškatuľkujem sa“, a preto ma zaujímajú témy z rôznych oblastí (rada prepínam): ráno politické, popoludní podnikateľské a večer spoločenské. Ako typická žena, nemám problém sa prispôsobiť v akejkoľvek situácii, a to o mne tvrdia i iní. Pri mojich aktivitách je dopingom jednoznačne káva, no i dobrá nálada a príjemní ľudia.

Zobraziť viac
Zobraziť menej

Pán Jack sa všetko o príprave whiskey naučil od pastora, u ktorého od detstva pracoval. Svoje poznatky o príprave Jack Daniel´s Tennessee Whiskey neskôr vylepšil natoľko, že dnes je považovaná za unikát svojho druhu.

Ak by nebolo pastora, nebolo by Jack Daniel´s

Príbeh tejto svetoznámej značky alkoholu sa začal narodením jej tvorcu Jaspera Newtona Daniela. Ten na svet prišiel okolo roku 1850 v Lynchburgu v štáte Tennessee, ako posledné z desiatich detí. Jeho matka krátko na to zomrela a otec sa znova oženil. Pomery a situácia v rodine sa zmenili, čo prinútilo len šesťročného Jaspera (nazývaného Jack) odísť z rodného domu. Jeho prvé kroky ho viedli po blízkych susedoch, kde vypomáhal v domácnostiach. V siedmich rokoch sa usadil v rodine luteránskeho pastora Dana Calla, ktorý bol zároveň aj vlastníkom liehovaru. Jack pracoval v jeho obchode a zároveň sa priúčal práci v liehovare.

Keď mal Jack trinásť rokov, prevzal liehovar od Dana, ktorý sa už venoval už len duchovnej činnosti. Jack vzal túto možnosť ako veľkú výzvu a dokázal vybudovať z malej lokálnej značky celosvetový fenomén. Písal sa rok 1866, kedy sa značka Jack Daniel´s stala prvým registrovaným americkým liehovarom. Ako človek bol Jack Daniels nesmierne láskavým a veľkodušným a aj napriek jeho nízkemu vzrastu (158 cm) bol tento muž veľkým človekom. Jeho negatívnou vlastnosťou však bohužiaľ bola netrpezlivosť, na ktorú i doplatil vlastným životom. Po tom čo si jedného dňa nevedel spomenúť na kód od svojho trezora, v návale zlosti ho rozkopol. Zlomil si tak prst na nohe, no rana sa mu nezahojila, dostal infekciu a v roku 1911 zomrel na otravu krvi. Až do smrti ostal slobodným mládencom a to aj napriek neustálej prítomnosti žien v jeho okolí. Keďže potomkov nezanechal, liehovar zdedil jeho synovec Lem Motlow, ktorý nasledoval Jackove kroky.

Za jedinečnou chuťou sa skrýva voda, za farbou zasa drevo

Tajomstvo chute a farby Jack Daniel´s Tennessee Whiseky spočíva na dvoch základoch. Svoju unikátnu chuť získava vďaka prírodne filtrovanej vode, ktorá počas celého roka preteká s teplotou 13,3°C a pri prietoku 3 028 litrov. Tento vápencový prameň, vyvierajúci z jaskyne v Lynchburgu neobsahuje železo, ktoré je pre chuť whiskey najväčším nepriateľom. Pretože ďalšie ingrediencie na výrobu whiskey, ktorými sú kukurica, jačmeň a žito je možné dopestovať takmer všade, základ skvelej chute tvorí práve tento prameň. Potom, čo sa zmes z prísad namieša, „zreje“ a tak prechádza destilačným procesom. Ak by sa v tomto štádiu zmes stočila do sudov, vznikol by obyčajný bourbon. Ale keďže whiskey Jack Daniel´s je unikát, prechádza po destilácii ešte prekvapkávaním cez trojmetrovú vrstvu dreveného uhlia z javora cukrového. Tento proces trvá niekoľko dní a vďaka nemu je chuť whiskey omnoho jemnejšia. Následne je whiskey uložená do sudov, ktoré sú vyrábané výlučne z bieleho amerického duba a sú zakaždým len na jedno použitie.

Na kvalite sudov si liehovar Jack Daniel´s zakladá a preto si vyrába sudy sám. To je dôvod bohatej jantárovej farby a vône. Pri výrobe whiskey Jack Daniel´s je mnoho zaujímavostí a dodnes žijúci potomkovia prvého liehovarníka v Amerike by dokázali rozprávať celé dni o tom, ako sa unikátna whiskey Jack Daniel´s Old No. 7 pripravuje. Sudy sú uložené v skladoch štyri až šesť rokov, kedy prichádza úloha pre master destiller. Osoba, ktorá vykonáva túto funkciu je tou najpoverenejšou z celého liehovaru. Doteraz túto funkciu vykonávalo len šesť ľudí. Práve master destiller totiž rozhoduje o tom, či whiskey už môže opustiť sud a či je zrelá na konzumáciu. Zarážajúce je nepochybne číslo, ktoré predstavuje straty spôsobené odparovaním počas zrenia, ktoré sú až 25%. Tieto straty sa nazývajú „anjelská daň“. Liehovar Jack Daniel´s stavia na precíznosti do posledného bodu a preto je každá jedná fľaša odchádzajúca z liehovaru presne označená, aby bolo spotrebiteľovi jasné, v ktorom sude zrela, kde bol umiestnený a aj to kedy bola fľaša naplnená. Aj v tom sa skrýva tajomstvo úspechu Jack Daniel´s Tennessee Whiskey.

Všetko tu vyzerá ako na začiatku ...,  len s jednou technologickou zmenou

Liehovar Jack Daniel´s sa snaží o to, aby sa výrobné postupy a procesy zachovali a aby sa chuť, po ktorej spotrebitelia bažia zostala zachovaná. A teda jediná výrazná zmena nastala v procese balenia. Sprvu bola whiskey plnená do hlinených džbánov a uzatváraná korkom. Pán Jack Daniels písal na ne svoje meno, čo bolo v tej dobe vôbec prvá forma propagácie liehovaru. Zmena nastala v 70. rokoch 19. storočia kedy sa objavili sklenené fľaše a tak i Jack Daniel´s začal plniť svoju whiskey do zaoblených, sklenených fliaš, už s názvom liehovaru. Prastrýkovi Jackovi sa ale nepozdávalo, že jeho unikát, Jack Daniel´s Tennessee Whiskey je tak jedinečná, že si zaslúži byť odlíšená od iných a preto zmenil dizajn fľaše na hranatú. Tento dizajn sa používa dodnes a spolu s čierno-bielou etiketou dopĺňa jedinečnú a neprehliadnuteľnú chuť a farbu Jack Daniel´s Old No. 7.

Vyrábajú, ale nepredávajú

Je paradoxom, že jediné mesto kde tak povediac až dodnes pretrváva prohibícia je práve Lynchburg, rodné mesto Jack Daniel´s Tennessee Whiskey. Prohibícia vypukla o 10 rokov skôr ako v ostatných častiach Ameriky a bola zrušená o niekoľko rokov neskôr po celoštátnej prohibícii. I keď nebudeme klamať ak povieme, že v istej forme pretrváva až dodnes. Od roku 1909 až do roku 1930 sa práve kvôli nej musel liehovar presunúť z Tennessee do St. Louis v Missouri a do Birminghamu v Alabame. V roku 1930 po ukončení jednej série prohibície v Tennessee sa liehovar vrátil do Lynchburgu. Ďalšia séria prohibície v Tennessee nastala v priebehu druhej svetovej vojny, počas, ktorej bola výroba whiskey zakázaná. Povolená bola až od roku 1946, ale na jej výrobu sa mohlo využívať výlučne obilie horšej kvality. To vtedajší dedič liehovaru Lem Motlow nemohol za žiadnych okolností dopustiť, a tým ohroziť kvalitu svojej whiskey. Preto s výrobou začal až potom, čo bolo i toto nariadenie zrušené.

Samotná prohibícia však v okrese Moore pretrváva až dodnes. Len nedávno, zhruba pred 20 rokmi bola udelená výnimka, ktorá povoľuje predávať whiskey aspoň v samotnom liehovare. Ide však len o predaj pamätných karáf s Jack Daniel´s Tennessee Whiskey. Žiaden iný alkohol, rovnako ako iné fľaše s whiskey Jack Daniel´s sa nesmú v okrese predávať, ani kupovať. Dokonca platí i zákaz konzumácie akéhokoľvek alkoholu na verejných priestranstvách.

Ako vznikol názov Old No. 7?

Existuje viacero historiek o tom, prečo Jack Daniels nazval svoju jedinečnú whiskey práve Old no.7. Jedna hovorí o tom, že číslo 7 bolo Jackovým šťastným číslom, iná, že to má niečo spoločné so šťastným hodom kockou. Ďalšia zasa hovorí o 7 stratených sudoch s whiskey, ktoré sa našli a pán Jack na ne kvôli identifikácii napísal číslo 7, prípadne iná sa odvoláva na jeho 7 mileniek. Je len ťažko polemizovať nad tým, prečo mal pán Jack Daniels dôvod pomenovať svoj unikát práve Old No.7, je však isté, že skutočný dôvod, si vzal so sebou do hrobu a na nás nechal len zamýšľať sa nad tým, prečo to asi tak bolo.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk

Lýdia Hamarčáková
Lýdia Hamarčáková

Som človek, ktorý nemá nikdy na nič čas a aj ak ho má vždy si ho nejako rozvrhne. Popri štúdiu a priateľoch si ho rada vypĺňam písaním článkov, ktoré i mňa vždy obohatia o nové informácie. „Neškatuľkujem sa“, a preto ma zaujímajú témy z rôznych oblastí (rada prepínam): ráno politické, popoludní podnikateľské a večer spoločenské. Ako typická žena, nemám problém sa prispôsobiť v akejkoľvek situácii, a to o mne tvrdia i iní. Pri mojich aktivitách je dopingom jednoznačne káva, no i dobrá nálada a príjemní ľudia.


Generačná výmena môže biznis posunúť vpred: príkladom je prešovská textilná firma

Zakladateľ OZEX Control System zveril firmu deťom, výsledkom je rozšírenie výroby a nová značka oblečenia. Čomu vďačia za hladký priebeh nástupníctva a prečo kladú dôraz na firemnú kultúru?

Za vznikom cukrárne DELIGHTILLI stojí diagnóza zakladateľky i láska k pečeniu

Našla dieru na trhu a založila bezlepkovú cukráreň, hoci polovicu zákazníkov tvoria ľudia bez alergií. Ako sa na úspechu firmy podieľa tím Petry Illeovej a čím v čase zdražovania potešila zákazníkov?

Konkurenčná výhoda firmy Profirol: inovácie a hodnoty v biznise

Vo firme s tieniacou technikou si zakladajú na férovosti a odbornosti. Ako zakladateľ Andrej Lehota firmu vedie, aby hodnotami žila a čím sa líšia od konkurencie?

Cukráreň Floril: súdržnosť rodiny sa odráža v ich fungovaní aj zákuskoch

Z pivnice do vlastných prevádzok, kaviarní či hotelov. Ako funguje 80-členný kolektív, ktorého štvrtinu tvoria príbuzní zakladateľov a čo by im uľahčilo podnikanie?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky