Pekári kritizujú minimálnu mzdu na rok 2020

Pekári pokladajú zvýšenie minimálnej mzdy od roku 2020 bezohľadný zásah do stability potravinárskeho sektora.

Vláda SR schválila zvýšenie minimálnej mzdy zo súčasných 520 EUR na 580 EUR, pričom ide o n historicky najvyššie nominálne zvýšenie minimálnej mzdy za obdobie existencie Slovenskej republiky.

Slovenskí pekári vnímajú výšku a spôsob prijatia tak zásadného opatrenia ako rozhodnutie, ktoré absolútne nereflektuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia dopadov na podnikateľský sektor.

Pekári upozorňujú, že napriek ekonomickej nestabilite odvetvia boli za obdobie posledných dvoch rokov nútení znášať opakované a podstatné zvyšovanie mzdových nákladov, pričom nedostali možnosť tieto zvýšené náklady kompenzovať do podoby zvýšenia cien.

Zvýšenie minimálnej mzdy od roku 2020 je už štvrtým zvyšovaním nákladov za počas dvoch rokov

„ Pekári sa museli od roku 2018 popasovať už v tom čase so zásadným zvýšením minimálne mzdy zo 480 EUR na 520 EUR, následne počas obdobia od mája 2018 do súčasnosti museli čeliť ďalšiemu zásadnému zvyšovaniu mzdových nákladov v podobe zavedenia nových príplatkov (za prácu v noci, prácu v sobotu a nedeľu ako aj prácu počas štátneho sviatku), resp. ich zvýšenia. Za obdobie od 01.01.2019 do 01.01.2020 teda došlo k zvýšeniu nákladov 4x, pričom takúto intenzitu záťaže v podobe kontinuálne navyšovania mzdových nákladov jednoducho nie je možné zvládnuť“, uviedla Tatiana Lopuchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov.

Pekári už opakovane žiadali predsedu vlády o osobné stretnutie a navrhovali aj kompenzačné opatrenia v podobe zmiernenia legislatívnych dopadov sociálneho balíčka, avšak táto iniciatíva ostala bez akejkoľvek odozvy.

„Sme mimoriadne sklamaní, že napriek našim snahám a pokusom o dialóg vážne problémy potravinárstva premiéra zjavne nezaujímajú“, doplnila Lopuchová.

81 % hodín odpracovaných v pekárenstve je zaťažených príplatkami

Slovenskí pekári sú totiž jedny z mála výrobcov, ktorí nemali možnosť presunúť výrobu z príplatkovo exponovaných časov do štandardných pracovných hodín.

„Ak chcú mať spotrebitelia čerstvé pečivo na stole každý deň, pekári musia vyrábať v noci, ako aj cez víkendy či sviatky a musia tak znášať plnú váhu zavedených príplatkov bez možnosti akejkoľvek kompenzácie.“ Pre predstavu dopĺňam, že v pekárenskom priemysle je až 81 %  odpracovaných hodín zaťažených vyššie uvedenými príplatkami. dodala Lopuchová.

Zvýšenie minimálnej mzdy spôsobí rast príplatkov za prácu cez víkend, v noci a počas sviatkov

Podľa zväzu pekárov sa Slovensko nevyhne opätovnému a veľmi zásadnému zdraženiu vstupných cien. Podľa predstaviteľov zväzu by však stačilo prijať spolu s minimálnou mzdou aj jednoduché kompenzačné opatrenia, ktoré by umožnili pekárom postupne stabilizovať svoje odvetvie.

„Takýmito nástrojmi sú napríklad zachovanie úrovne príplatkov minimálne na úrovni roku 2019 a neviazať ich na minimálnu mzdu 580 EUR, ktorá bude platiť v roku 2020, prípadne zrušiť odvodové zaťaženie pre zamestnancov a zamestnávateľov z tej časti mzdy, ktorá je zaťažená príplatkami za prácu vo sviatok, prácu cez sobotu a nedeľu a počas noci. Žiaľ, na túto tému s nami okrem Ministerstva pôdohospodárstva nikto nechcel diskutovať“, uzavrela predsedkyňa Zväzu pekárov.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Andrej Winter o povinnosti nahlasovať voľné pracovné miesta: Nedomyslený zákon, ktorý nemôže plniť účel

Viac ako rok je v platnosti zákon, ktorý ukladá zamestnávateľom povinnosť oznamovať voľné pracovné miesta ÚPSVaR-u. V čom sú najväčšie úskalia nariadenia hovorí Andrej Winter, spoluzakladateľ a bývalý CEO z JobAngels.

Dve tretiny malých firiem vydržia bez prijatia opatrení najviac mesiac

30 % podnikateľov hovorí, že zatvorili prevádzku a prišli o jediný zdroj príjmov, 59 % hovorí, že mzdy a faktúry zvládnu platiť v splatnosti najviac mesiac a 37 % firiem hovorí, že už dnes vedia, že budú musieť prepúšťať alebo skracovať úväzky. Tieto zistenia vyplývajú z prieskumu Združenia mladých podnikateľov Slovenska.

Korona kríza: Ktoré firmy môžu na koronavírus najviac doplatiť?

Ktoré odvetvia sú najviac ohrozené? Aký počet živnostníkov a obchodných spoločností v nich na Slovensku podniká a aké dosahujú tržby?

Daňoví poradcovia navrhujú odpustenie sankcií za neskoré splnenie daňových povinností

Aké opatrenia navrhuje Slovenská komora daňových poradcov na zvládnutie ekonomických dopadov COVID-19?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky