Pekári rušia výrobu cez víkend a v noci. Mzdové náklady im narástli o 12 percent

Opätovný rast príplatkov za prácu zdvihol náklady slovenských pekárov. Po schválení novej výšky minimálnej mzdy budú ešte väčšie.

Druhá vlna sociálneho balíčka, ktorý platí od mája 2019, zvýšila náklady slovenských pekárov na zamestnancov priemerne o 12 percent. Údaje vychádzajú zo štatistiky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý aktuálne zastrešuje pekárenské spoločnosti zamestnávajúce dohromady viac ako 7-tisíc zamestnancov.

„Pekári veľmi citlivo vnímajú zvyšovanie mzdových nákladov, keďže rastú rýchlejšie ako ich premietnutie do reálnych odbytových cien,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Cena práce tvorí takmer polovicu nákladov na výrobu

Mzdové náklady pritom podľa zväzu pekárov tvoria najvyššiu položku pri nákladoch na výrobu. Kým v roku 2017 tvorili osobné náklady 37 percent z celkových nákladov, v minulom roku už tvorili 40 percent.

„V roku 2019 tento podiel opäť rástol. Celková cena práce zamestnancov pekární aktuálne tvorí priemerne až 43 percent všetkých nákladov na výrobu. Predpoklad, spolu s očakávaným rastom minimálnej mzdy, je, že cena práce sa bude na nákladoch podieľať až 45 percentami,“ vypočítava Tatiana Lopúchová. Podľa nej sú tieto fakty pre pekárenský segment reálnou hrozbou.

Ohrozené sú najmä priemyselné pekárne

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov zároveň upozorňuje, že najväčší problém budú pociťovať najmä veľké priemyselné pekárne, ktoré zamestnávajú veľký počet ľudí.

Tých sa totiž najviac dotklo zavedenie sociálneho balíčka v dvoch vlnách, no zároveň zavedenie rekreačných príspevkov pre firmy zamestnávajúce viac ako 50 pracovníkov.

Pekárne rušia výrobu cez víkendy a v noci

Podľa Tatiany Lopúchovej boli menšie pekárne nútené v snahe o elimináciu dosahov vyšších osobných nákladov pristupovať k zastaveniu činnosti počas víkendov či sviatkov, prípadne zrušili výrobu v nočných hodinách.

Prečítajte si tiež

„Dôvodom bol fakt, že pekárne nevedeli tak rýchlo premietnuť svoje zvýšené náklady do odbytových cien v plnej miere. Veľké priemyselné pekárne, ktoré majú výrobu naviazanú na vysoké dodávky čerstvého pečiva, však tento krok nemohli urobiť,“ dodala Tatiana Lopúchová.

Ďalší rast nákladov príde so zvýšením minimálnej mzdy

Tatiana Lopúchová zároveň upozorňuje na fakt, že ak v roku 2020 stúpne minimálna mzda na úroveň približne 600 eur, celkové náklady na pracovníkov porastú v pekárňach priemerne o ďalších 15 percent.

Ministerstvo práce zverejnilo návrh, podľa ktorého by od januára 2020 mala vzrásť minimálna mzda zo súčasných 520 eur a 580 eur. Viac sa dočítate v článku Minimálna mzda od 1.1.2020 (návrh).

Ako zvyšovanie príplatkov hodnotia iné firmy si môžete prečítať v článku Zvyšovanie príplatkov považujú firmy za škodlivé. Krátia odmeny a upravujú pracovné zmeny.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


5 faktov o zamestnávaní prvého zamestnanca (infografika)

Ak sa podnikateľ rozhodne zamestnať prvého zamestnanca, čaká ho množstvo povinností vyplývajúcich z rôznych zákonov. Prečítajte si, čo obnáša zamestnávanie na Slovensku.

Minimálna mzda od 1.1.2020 (návrh)

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny navrhuje zvýšenie minimálnej mzdy od 1.1.2020 na 580 eur zo súčasných 520 eur.

V legislatívnej džungli sa nedá vyznať. Podnikatelia volajú po zmene

Každý tretí podnikateľ hovorí, že nedokáže podnikať bez porušovania zákonov. Dôvodom je najmä ich množstvo a časté zmeny. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu názorov podnikateľov na kvalitu podnikateľského prostredia.

Rekreačné príspevky (poukazy) môžu zmraziť platy zamestnancom, varujú firmy

Príspevok na rekreáciu vyvolal medzi firmami veľký rozruch. Hovorilo sa o zastavení rastu miezd, škrtaní odmien a iných benefitov. Oslovili sme niekoľko firiem, ako sa s novou povinnosťou vyrovnali.