Pekári rušia výrobu cez víkend a v noci. Mzdové náklady im narástli o 12 percent

Opätovný rast príplatkov za prácu zdvihol náklady slovenských pekárov. Po schválení novej výšky minimálnej mzdy budú ešte väčšie.

Druhá vlna sociálneho balíčka, ktorý platí od mája 2019, zvýšila náklady slovenských pekárov na zamestnancov priemerne o 12 percent. Údaje vychádzajú zo štatistiky Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý aktuálne zastrešuje pekárenské spoločnosti zamestnávajúce dohromady viac ako 7-tisíc zamestnancov.

„Pekári veľmi citlivo vnímajú zvyšovanie mzdových nákladov, keďže rastú rýchlejšie ako ich premietnutie do reálnych odbytových cien,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Cena práce tvorí takmer polovicu nákladov na výrobu

Mzdové náklady pritom podľa zväzu pekárov tvoria najvyššiu položku pri nákladoch na výrobu. Kým v roku 2017 tvorili osobné náklady 37 percent z celkových nákladov, v minulom roku už tvorili 40 percent.

„V roku 2019 tento podiel opäť rástol. Celková cena práce zamestnancov pekární aktuálne tvorí priemerne až 43 percent všetkých nákladov na výrobu. Predpoklad, spolu s očakávaným rastom minimálnej mzdy, je, že cena práce sa bude na nákladoch podieľať až 45 percentami,“ vypočítava Tatiana Lopúchová. Podľa nej sú tieto fakty pre pekárenský segment reálnou hrozbou.

Ohrozené sú najmä priemyselné pekárne

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov zároveň upozorňuje, že najväčší problém budú pociťovať najmä veľké priemyselné pekárne, ktoré zamestnávajú veľký počet ľudí.

Tých sa totiž najviac dotklo zavedenie sociálneho balíčka v dvoch vlnách, no zároveň zavedenie rekreačných príspevkov pre firmy zamestnávajúce viac ako 50 pracovníkov.

Pekárne rušia výrobu cez víkendy a v noci

Podľa Tatiany Lopúchovej boli menšie pekárne nútené v snahe o elimináciu dosahov vyšších osobných nákladov pristupovať k zastaveniu činnosti počas víkendov či sviatkov, prípadne zrušili výrobu v nočných hodinách.

Prečítajte si tiež

„Dôvodom bol fakt, že pekárne nevedeli tak rýchlo premietnuť svoje zvýšené náklady do odbytových cien v plnej miere. Veľké priemyselné pekárne, ktoré majú výrobu naviazanú na vysoké dodávky čerstvého pečiva, však tento krok nemohli urobiť,“ dodala Tatiana Lopúchová.

Ďalší rast nákladov príde so zvýšením minimálnej mzdy

Tatiana Lopúchová zároveň upozorňuje na fakt, že ak v roku 2020 stúpne minimálna mzda na úroveň približne 600 eur, celkové náklady na pracovníkov porastú v pekárňach priemerne o ďalších 15 percent.

Ministerstvo práce zverejnilo návrh, podľa ktorého by od januára 2020 mala vzrásť minimálna mzda zo súčasných 520 eur a 580 eur. Viac sa dočítate v článku Minimálna mzda od 1.1.2020 (návrh).

Ako zvyšovanie príplatkov hodnotia iné firmy si môžete prečítať v článku Zvyšovanie príplatkov považujú firmy za škodlivé. Krátia odmeny a upravujú pracovné zmeny.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk


Hrubá a čistá minimálna mzda v roku 2023 (daň, odvody, cena práce)

Od 1. januára 2023 sa zvýši minimálna mzda v hrubom na úroveň 700 eur. Aký vplyv to bude mať na daň, odvody, čistú mzdu a cenu práce zamestnávateľa?

Minimálna mzda od 1.1.2023

Od 1.1.2023 je v platnosti mesačná minimálna mzda vo výške 700 eur. Čo všetko ovplyvňuje zvýšenie minimálnej mzdy, ako sa prejaví zvýšenie v „čistom“ a aké sumy platia pre stupne náročnosti prác?

Minimálna mzda od 1.1.2023: sociálni partneri sa prvýkrát dohodli

Sociálni partneri sa historicky po prvý raz dohodli na výške minimálnej mzdy na rok 2023. Prihliadali pritom najmä na aktuálnu situáciu a výrazný nárast inflácie. Na akej výške sa dohodli?

Opatrenie na zlepšenie podnikateľského prostredia: ex post hodnotenie regulácií

Ministerstvá budú spätne kontrolovať prijaté podnikateľské regulácie. Čo bude ex post hodnotenie znamenať a ktorých zákonov sa bude týkať?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky