Prevádzkový poriadok

Prevádzkový poriadok je dokument obsahujúci detailný opis pracoviska z hľadiska nielen dispozičného riešenia prevádzky a jeho materiálno technického vybavenia, ale aj z hľadiska pracovnej činnosti resp. poskytovaných služieb. Prevádzkový poriadok má veľký význam v podpore a ochrane zdravia zamestnancov, nakoľko jeho súčasťou je hodnotenie rizika a súhrn opatrení na ochranu zdravia zamestnancov.

Povinnosť vypracovať prevádzkový poriadok stanovuje zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Zákon túto povinnosť prikazuje podnikateľom vo vybraných odvetviach.

Kto musí mať prevádzkový poriadok

  • poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a zdravotnícki pracovníci,
  • prevádzkovatelia umelých a prírodných kúpalísk,
  • ubytovacie zariadenia,
  • telovýchovno-športové zariadenia (krytý alebo otvorený objekt určený na telovýchovné a športové podujatia v rámci telesnej kultúry),
  • zariadenia starostlivosti o ľudské telo (najmä kaderníctvo, holičstvo, kozmetika, manikúra...),
  • zariadenia pre deti a mládež,
  • zariadenia spoločného stravovania,
  • prevádzkovatelia zariadení sociálnych služieb a prevádzkovatelia zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
  • zamestnávatelia pre pracoviská s výskytom chemických faktorov.

Povinnosť vypracovať prevádzkový poriadok majú v istých prípadoch aj ďalší podnikatelia, ktorí zamestnávajú ľudí, najmä v prípade ak výsledky hodnotenia zdravotného rizika preukážu:

  • záťaž zamestnancov teplom alebo chladom,
  • zvýšenú fyzickú záťaž zamestnancov,
  • zvýšenú expozíciu hluku,
  • zvýšenú expozíciu chemickým faktorom a ďalšie.
  • iné

Čo obsahuje prevádzkový poriadok

Pre každú oblasť sú náležitosti prevádzkového poriadku trochu odlišné. Vo všeobecnosti prevádzkový poriadok obsahuje:

  • identifikačné údaje daného zariadenia,
  • charakteristiku činnosti danej prevádzky,
  • rozsah činnosti, stavebné a priestorové členenie pracoviska,
  • dispozičné riešenie prevádzky,
  • v niektorých prípadoch sa uvádza tiež nákres v grafickej forme.

Medzi ďalšie náležitosti prevádzkového poriadku patrí:

  • opis vybavenia technologickými zariadeniami,
  • napojenie na inžinierske siete a odpady,
  • napojenie na kanalizáciu,
  • nakladanie s odpadmi,
  • personálne zdroje a
  • popis pracovnej činnosti zamestnancov.

U zariadení spoločného stravovania a zariadení, ktoré sa zaoberajú potravinárskou výrobou sa vyžaduje tiež vypracovanie, zavedenie a zachovanie trvalého postupu HACCP a tiež hygienicko-epidemiologického režimu, resp. sanitačného programu, ktorý je súčasťou prevádzkového poriadku.

Prevádzkový poriadok je vypracovaný vždy pre konkrétnu prevádzku, je špecifický a poskytuje komplexný pohľad na danú prevádzku z hľadiska ochrany a podpory zdravia zamestnancov i verejného zdravia.

Nezáväznú cenovú ponuku vám radi pripravíme na základe vyplneného kontaktného formulára.

Nezáväzná cenová ponuka - hygiena

Vaše meno a priezvisko
Váš email
Váš telefón
Názov spoločnosti
Druh prevádzky (reštaurácia, bar, kaviareň,...)
Typ služby
Počet zamestnancov
Uveďte lokality Vašich prevádzok
Overenie
verify