Patria k najväčším producentom vína na Slovensku, hoci nevlastnia ani meter viníc - VIREX

Patria k najväčším producentom vína na Slovensku, hoci nevlastnia ani meter viníc - VIREX
Veronika Rezáková

Som trochu workoholik s vášňou pre letné dovolenky, kvalitnú literatúru a dobré víno. Ako štúdiom poznačený slovenčinár som profesijné, ale aj osobné naplnenie našla v hre so slovami, kladením pestrých informácií na papier a ich šírení medzi ľudí. Stále sa učím a veľa sa pýtam. Zvedavosť mi pomáha pri písaní biznis príbehov, tlačových správ či marketingových textov. Základom rýchlych prstov na klávesnici sú aspoň 2 šálky kávy denne, pozitívni ľudia v mojom okolí a pohyb v prírode.

Zobraziť viac
Zobraziť menej

Ročne spracujú tisíce kilogramov hrozna z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vinárstvo Virex sa môže pochváliť aj spoluprácou so spoločnosťou Hubert.

V priebehu uplynulého roka spracovali vo vinárskych závodoch Virex 980 tisíc kilogramov hrozna, prevažná väčšina z toho, až 750 tisíc kilogramov, bolo hrozno biele. Pôvodne spolupracovali iba s veľkoskladmi, neskôr sa im podarilo nadviazať úspešné kontrakty s reťazcami zvučných mien. Víno, ktoré táto lokálna firma vyrobí, dnes čaká na svojich konzumentov na pultoch v obchodných domoch ako Tesco a Metro, ale aj Carrefour. Vínom však naďalej zásobujú aj veľkosklady; napr. Libex, Labaš (Fresh) či Šutý alebo Megas. K zoznamu svojich zákazníkov si môžu pripísať aj spoločnosť Hubert a tiež viacerých českých predajcov vína. Ako jediný výrobca na Slovensku navyše vínom napĺňajú aj dvojlitrové PET fľaše.

Takmer 20 rokov na trhu

Podnikanie v oblasti spracovania hrozna a predaja vína odštartoval založením prevádzky v Bajči otec Tomáša Virága ešte v roku 1996. Do svojich rúk ho Tomáš prevzal pred necelými tromi rokmi, po úspešnom ukončení štúdia technológie a techniky spracovaní poľnohospodárskych produktov v Nitre. Odvtedy chod firmy spočíva na jeho pleciach. Za tri roky svojho aktívneho pôsobenia do firmy priniesol nový program skladového hospodárstva a podľa jeho slov jej dodal aj modernejší a profesionálnejší ráz. „Každodenné dianie vo firme riadim ja, otec sa zaujíma skôr o odberateľov vína,“ prezrádza Tomáš, ktorý v súčasnosti zamestnáva približne dve desiatky ľudí. Po nástupe do vedenia firmy sa zároveň zaradil aj medzi členov Združenia mladých podnikateľov Slovenska, ktorí majú na svojom konte kratšiu či dlhšiu podnikateľskú históriu a množstvo skúseností, o ktoré sú ochotní navzájom sa podeliť.

Strategická poloha vo vínorodom kraji

Hoci vlastnými vinohradmi vinárstvo Virex zatiaľ nedisponuje, hrozno vykupuje z úrodnej Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, a to konkrétne z rajónov ako Strekov, Svätý Peter,Svodín či Nová Vieska. „Neskorý zber, výbery z hrozna, bobuľovité aj hrozienkovité výbery sú pre tento kraj bežné,“ prezradil o úrode hrozna v tejto oblasti Tomáš Virág. Na svojom konte majú vo vinárstve Virex ocenenie za víno Alibernet, ktorý si odniesol zlatú medailu zo ženskej degustácie v roku 2012. Najväčšou výzvou je v súčasnosti pre mladého podnikateľa udržať si konkurencieschopnosť na vinárskom poli. Tromfom v jeho rukáve je práve strategická poloha, ktorú ponúka Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, kde vinárstvo Virex pôsobí.

Viac podobných článkov nájdete na www.podnikajte.sk

Veronika Rezáková
Veronika Rezáková

Som trochu workoholik s vášňou pre letné dovolenky, kvalitnú literatúru a dobré víno. Ako štúdiom poznačený slovenčinár som profesijné, ale aj osobné naplnenie našla v hre so slovami, kladením pestrých informácií na papier a ich šírení medzi ľudí. Stále sa učím a veľa sa pýtam. Zvedavosť mi pomáha pri písaní biznis príbehov, tlačových správ či marketingových textov. Základom rýchlych prstov na klávesnici sú aspoň 2 šálky kávy denne, pozitívni ľudia v mojom okolí a pohyb v prírode.


Generačná výmena môže biznis posunúť vpred: príkladom je prešovská textilná firma

Zakladateľ OZEX Control System zveril firmu deťom, výsledkom je rozšírenie výroby a nová značka oblečenia. Čomu vďačia za hladký priebeh nástupníctva a prečo kladú dôraz na firemnú kultúru?

Za vznikom cukrárne DELIGHTILLI stojí diagnóza zakladateľky i láska k pečeniu

Našla dieru na trhu a založila bezlepkovú cukráreň, hoci polovicu zákazníkov tvoria ľudia bez alergií. Ako sa na úspechu firmy podieľa tím Petry Illeovej a čím v čase zdražovania potešila zákazníkov?

Konkurenčná výhoda firmy Profirol: inovácie a hodnoty v biznise

Vo firme s tieniacou technikou si zakladajú na férovosti a odbornosti. Ako zakladateľ Andrej Lehota firmu vedie, aby hodnotami žila a čím sa líšia od konkurencie?

Cukráreň Floril: súdržnosť rodiny sa odráža v ich fungovaní aj zákuskoch

Z pivnice do vlastných prevádzok, kaviarní či hotelov. Ako funguje 80-členný kolektív, ktorého štvrtinu tvoria príbuzní zakladateľov a čo by im uľahčilo podnikanie?
To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky