Štart podnikania


Kde môže byť miesto podnikania a sídlo firmy?

V čom sa líši sídlo a miesto podnikania, aké možnosti má firma pri rozhodovaní o tom, akú adresu bude používať a aké praktické otázky musí riešiť?

Povinnosti po založení s.r.o.

Aké registračné povinnosti čakajú osobu, ktorá začína s podnikaním prostredníctvom s.r.o.? Prehľad povinností voči Sociálnej a zdravotnej poisťovni a voči daňovému úradu.

Povinnosti po založení živnosti

Aké povinnosti treba splniť po získaní živnostenského oprávnenia a pri otvorení prevádzky? Čo čaká živnostníka vo vzťahu k zdravotnej či Sociálnej poisťovni a voči daňovému úradu?

Všetko o živnosti – 20 otázok a odpovedí

Kedy je potrebná živnosť, ako ju založiť, aké sú odvody či dane živnostníka? Odpovede na 20 častých otázok o živnosti pre začínajúcich podnikateľov.

Zmeny živnostenského zákona od 1. 8. 2021

Parlament schválil novelu živnostenského zákona. Od 1. augusta 2021 sa znižuje počet remeselných živností, skracujú či rušia lehoty a znižujú pokuty. Prinášame prehľad zmien.

Základné imanie - čo to je a aký je preklad do iných jazykov?

Čo je to základné imanie? S akými výrazmi pre základné imanie sa stretnete v cudzích jazykoch? Ako sa povie základné imanie po anglicky, po nemecky či po poľsky?



Ako založiť firmu na Slovensku

Chcete si založiť firmu a rozmýšľate nad vhodnou právnou formou? Čo je potrebné splniť pri založení podnikania jednotlivca či obchodnej spoločnosti a aké sú medzi nimi rozdiely?

Živnosť alebo s. r. o. (podnikanie) popri zamestnaní

Čo by mal zvažovať človek, ktorý chce podnikať popri zamestnaní? Oplatí sa viac živnosť alebo s. r. o.? Ktorou z týchto foriem ušetrí na daniach a odvodoch?

Živnosť alebo s. r. o. – porovnanie na príklade v roku 2021

Porovnanie živnosti alebo s. r. o. z hľadiska daňového a odvodového zaťaženia v roku 2021 na praktickom príklade. Ktorá forma podnikania je výhodnejšia?

Nové registre pre jednoduché spoločnosti na akcie

Register akcionárov j.s.a. bude verejne prístupný a poskytne prehľad o spoluvlastníkoch spoločnosti napríklad investorom. Čo ešte prinesú nové registre od Centrálneho depozitára cenných papierov?

Nepeňažný vklad do základného imania spoločnosti

Do základného imania môžete vložiť aj nepeňažný vklad, napríklad nehnuteľnosť, hmotný či finančný majetok. Ako sa určuje ich hodnota, ako sa splácajú a kto o nich rozhoduje?

Živnosť alebo s. r. o. z hľadiska daní a odvodov

Porovnanie živnosti a s. r. o. z hľadiska daní a odvodov. Ktorá právna forma je výhodnejšia a pre koho platí znížená sadzba dane?

Voľné živnosti od roku 2021

Vo februári 2021 bol aktualizovaný zoznam voľných živností. Ktoré činnosti doň patria a aké podmienky je potrebné splniť na ich prevádzkovanie?

Sociálne podniky a koronavírus

Akým rizikám a výzvam čelia sociálne podniky v súvislosti so šírením COVID-19?

Založenie firmy

Pred zakladaním podnikania je potrebné si položiť otázku, prostredníctvom akej právnej formy chcete podnikať? Možností je veľa, ale sú medzi nimi rozdiely. Ak si vyberiete, potom si môžete založiť firmu.

Ako vyberať peniaze z s. r. o.?

Aké sú možnosti vyberania peňazí z s. r. o., aké majú tieto možnosti výhody a nevýhody a pre koho je vhodné ich použiť?



To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky