Štart podnikania


Akciová spoločnosť a jej charakteristika

Akciová spoločnosť je jednou z právnych foriem podnikania povolených na Slovensku. Nasledujúci článok Vám charakterizuje akciovú spoločnosť a priblíži jej základné znaky.

Výhody a nevýhody akciovej spoločnosti

Akciová spoločnosť ako jedna z právnych foriem podnikania. Aké sú jej výhody a nevýhody sa dozviete v nasledujúcom článku.

Založenie a vznik akciovej spoločnosti

Založenie akciovej spoločnosti je proces, ktorý sa vo väčšej miere podobá na založenie spoločnosti s ručením obmedzením. Ako sa zakladá akciová spoločnosť a čo všetko potrebujete na jej založenie?

Zo Singapuru rovno do „Siene slávy biznisu“: aplikácia ProfitUp boduje doma aj v zahraničí

Po prvenstve v Podnikateľskom nápade roka 2012 a úspešnom etablovaní sa na domácom trhu sa im darí aj pri expanzii do sveta. Na nej im cestu bude dláždiť víťazná priečka v „Sieni slávy biznisu“ od Slovak Telekomu.

Ako môže byť hlas slovenských podnikateľov počuť v Bruseli

Združuje masy mladých ľudí, ktorí sa medzi sebou delia o najcennejšie podnikateľské skúsenosti. K jej členom patrí aj Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Spoznajte európske združenie podnikateľov JEUNE - Young Entrepreneurs Organization of the European Union.

Ako rastú start-upy v Rakúsku

Rakúsko vytvára start-upom prostredie, v ktorom sa môžu slušne rozvíjať. Svojou politikou reaguje na súčasné problémy a nebojí sa štátnej pomoci.



Aké sú podmienky pre podnikanie cudzincov na Slovensku?

Slovak Business Agency mapovala prostredníctvom projektu Zlepšenie podmienok na trhu práce a podnikania štátnych príslušníkov tretích krajín podnikateľské prostredie a podmienky na podnikanie, ktoré štátni príslušníci tretích krajín majú na Slovensku.

Orange, Telefónica, Deutsche Telekom ich podnikateľské akcelerátory

V súčasnosti ich je na svete viac ako kedykoľvek predtým. Na svojich internetových stránkach donekonečna spomínajú slová ako inovácie, technológie, networking a podpora. Každý sa dušuje, že je iný ako tie ostatné, ale bežný človek sa v nich niekedy stráca: akcelerátory. Predstavíme vám tri akceleračné programy mobilných operátorov, ktoré stoja za zmienku.

Založenie s.r.o. v Českej republike v roku 2015

Podnikateľské prostredie v Česku láka mnohých slovenských podnikateľov. V tomto článku nájdete postup od založenia až po vznik s.r.o. v Českej republike.

Ako ide štát podporovať startupy?

Slovenské startupy sa môžu tešiť. Vláda 10. júna 2015 schválila koncepciu na podporu startupov a startupového ekosystému. Ide o balík opatrení, ktorým chce vytvoriť lepšie podmienky pre vznik, ale aj následné fungovanie startupov. Realitou by sa mali stať v najbližších mesiacoch.

Štát ide podporovať startupy, väčšina klasických podnikateľov ostáva mimo hru

Schválená štátna Koncepcia na podporu startupov a startupového ekosystému prináša zvýhodnenia pre startupy, klasických podnikateľov však vynecháva. Startupy čaká odpustenie daňových licencií, nová jednoduchá akciová spoločnosť či zastúpenie v Silicon Valley. Novinky prichádzajú aj v podobe podpory anjelského investovania. Štát chce podporovať siete a dotovať konkrétne startupy, odborníci sa zhodujú, že nepriama podpora je lepšia a kvôli malému trhu postačí aj jedna sieť.

Ako podporiť startupový ekosystém na Slovensku

Podpora startupov je dnes politicky aj mediálne populárnou témou. Vláda bude zajtra rokovať o stratégii na podporu startupov, ktorá prináša viacero návrhov na zlepšenie ekosystému. Okrem iného aj priamu finančnú podporu pre startupy, či vouchre na mentoring. Ako sa na podporu startupov pozerá Andrej Kiska, partner Credo Ventures, ktorému je prostredie startupov blízke.

Obnovenie pozastavenej živnosti v roku 2015

Obnovenie pozastavenej živnosti znamená pre podnikateľa okrem možnosti opäť podnikať aj návštevu niekoľkých inštitúcií. Mal by tiež poznať výšku odvodov, ktoré bude následne platiť.

Svetové jednotky v oblasti startupov už zajtra v bratislavskej Cvernovke

V bratislavskej Cvernovke budú mať už zajtra ľudia zo slovenskej startupovej komunity možnosť stretnúť so svetovými expertmi z oblasti startupov a dať svojmu projektu nový rozmer.

Viedeň na pár dní Mekkou svetových technologických startupov, nechýbajú ani Slováci

Nie v Silicon Valley či vo východnom Londýne, ale priamo v historickom centre Viedne sa v týchto dňoch stretávajú na štvordňovej konferencii Pioneers Festival 2015 najlepšie svetové technologické startupy. Medzi vystavovateľmi nechýbajú ani zástupcovia 12 slovenských startupov.

Európska spoločnosť (Societas Europaea) ako právna forma podnikania v SR

Okrem všeobecne známych právnych foriem obchodných spoločností existuje na Slovensku ešte jedna špecifická – európska akciová spoločnosť (Societas Europaea). Je upravená osobitným predpisom a má aj mnoho osobitostí.



To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky