Ako založiť (získať) živnosť v zahraničí

Norbert Seneši | 06.02.2015
Ako založiť (získať) živnosť v zahraničí

Ak slovenský podnikateľ plánuje v zahraničí podnikať trvalo a sústavne, nepôjde to so slovenskou živnosťou.

Na trvalé podnikanie v zahraničí je potrebné živnostenské oprávnenie zo zahraničnej krajiny

Ak plánuje podnikateľ podnikať v zahraničí trvalo a sústavne, nemôže sa na takúto činnosť uplatniť inštitút cezhraničného poskytovania služieb s osvedčením o živnostenskom oprávnení vydanom na Slovensku, ale živnosť si musíte vybaviť priamo v krajine, v ktorej budete podnikať.

Pri získavaní živnostenského oprávnenia v zahraničí, ako aj pri jeho samotnom výkone, je potrebné sa riadiť predpismi príslušnej krajiny. Pokiaľ budete žiadať o získanie živnostenského opravenia, respektíve oprávnenia podnikať v členskom štáte Európskej únie, existuje tu určitá výhoda. Fyzické osoby s bydliskom alebo právnické osoby so sídlom na území Slovenskej republiky môžu na území iného členského štátu Európskej únie podnikať za rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu ako tuzemské osoby príslušného členského štátu.

Regulácia živností môže byť v zahraničí odlišná v porovnaní so SR

Z dôvodu nevyhnutnej znalosti zahraničnej legislatívy však možno považovať celý proces získavania živnosti v zahraničí za pomerne náročný. Je veľmi dôležité mať dostatok relevantných informácií predovšetkým o predpisoch danej krajiny v oblasti daní, sociálneho a zdravotného zabezpečenia. Problémom pri získavaní oprávnenia podnikať môže byť niekedy to, že niektoré živnosti, ktoré sa podľa slovenskej právnej úpravy považujú za voľné, sú v zahraničí regulovanými živnosťami a je pre ne potrebné preukázať odbornú spôsobilosť. Vtedy je potrebné v príslušnej krajine absolvovať proces uznávania odbornej praxe a odbornej kvalifikácie.

Postup získavania živnostenského oprávnenia v zahraničí

Prvým krokom pre podnikanie v zahraničí bude získanie oprávnenia na podnikanie. O podmienkach, ktoré v tomto smere v tej-ktorej krajine platia, je potrebné sa informovať v príslušných právnych predpisoch alebo na internetových stránkach príslušných inštitúcií. Pokiaľ plánujete podnikať v krajine Európskej únie, v Islande, Lichtenštajnsku alebo Nórsku, veľkú pomoc vám preukážu jednotné kontaktné miesta. Poskytnú vám komplexné informácie o podmienkach podnikania, povoleniach, oznámeniach, poplatkoch v danej krajine a takmer všetky záležitosti môžete vybaviť aj elektronicky.

Pri ohlásení živnosti v zahraničí bude potrebné v závislosti od konkrétnej krajiny predložiť minimálne tieto dokumenty:

  • občiansky preukaz alebo cestovný pas,
  • rodný list (v prípade zmeny priezviska z dôvodu sobáša aj sobášny list),
  • potvrdenie o prihlásení pobytu v zahraničí,
  • výpis z registra trestov preložený do úradného jazyka danej krajiny.

Medzi ďalšie povinnosti po získaní oprávnenia podnikať v zahraničí celkom určite bude patriť prihlásenie sa v príslušnej krajine do systému sociálneho a zdravotného poistenia.

Najlepšie články do vášho mailu každý pondelok

Čítajte len to, čo vás naozaj zaujíma. Sumár vybraných článkov raz za týždeň, žiadny spam. Zasielanie newslettra si môžete kedykoľvek vypnúť.

Zvoľte si témy: