Štart podnikania


Štefan Súkeník (KINEKUS): Dôležité je nájsť správnych ľudí, ktorí sa stotožnia s našou filozofiou a každodennou prácou ju posúvajú ďalej

Firma KINEKUS začala ako výrobná spoločnosť. Dnes je najväčším slovenským veľkoobchodom s domácimi potrebami s vlastnými aj franchisingovými predajňami. V článku sa dozviete nielen vzniku firmy a jej premene na franchisingový koncept.

Franchisingová zmluva

Hoci vzťah medzi franchisorom a franchisantom je založený najmä na dôvere, je natoľko zložitý, že si vyžaduje určitý právny základ. Práve franchisingová zmluva tvorí základ pre spoluprácu vo franchisingovom systéme. Zistite, aký je postup jej prípravy a čo všetko má franchisingová zmluva obsahovať.

Iveta Živicová (ERA): Ak je niekto individualista, nech ide cestou vlastného podnikania bez zastrešenia silnou značkou. Franšíza je pre tímových hráčov

Keď sa Iveta Živicová rozhodovala pre franchising, nevedela o koncepte takmer nič, dnes je licencorom konzultačnej spoločnosti Expense Reduction Analysts (ERA) pre celú Slovenskú republiku.

Výhody a nevýhody franchisingu z pohľadu franchisora

Podnikanie vo franchisingu, tak ako každé iné, má svoje plusy i mínusy. Franchising však vo všeobecnosti poskytuje výhody dodávateľom, franchisorom, franchisantom a aj zákazníkom. Bez ohľadu na to, o aký typ franchisingu ide, výhody väčšinou prevažujú nad nevýhodami systému. Zvažujte expanziu firmy formou franchisingu, prečítajte si pre koho je franchising vhodný, aké sú jeho plusy a mínusy z pohľadu franchisora.

Výhody a nevýhody franchisingu z pohľadu franchisanta

Podnikanie vo franchisingu, tak ako každé iné, má svoje plusy i mínusy. Franchising však vo všeobecnosti poskytuje výhody dodávateľom, franchisorom, franchisantom a aj zákazníkom. Bez ohľadu na to, o aký typ franchisingu ide, výhody väčšinou prevažujú nad nevýhodami systému. Uvažujete nad kúpou licencie? Prečítajte si, aké sú plusy a mínusy podnikania pod známou značkou.

Ladislav Ambrovics (MINIT): Dôležité pre zákazníka je cítiť sa niekde dobre

Pekárničky predávajúce malé chrumkavé koláčiky snáď netreba nikomu predstavovať. Veď kto by nepoznal ikonické MINI pizzové či marhuľové? A nielen tie, pojem „fornetky“ sa stal synonymom predaja malých koláčikov v stánkoch rozvoniavajúcich v uliciach našich miest. Od novembra 2015 zmenili svoje meno a dizajn na novú značku MINIT. Výrobky však zostávajú nezmenené, nakoľko tie sa už viac ako 18 rokov vyrábajú podľa vlastných receptúr na Slovensku, v Dunajskej Strede.



Franchisingový manuál (prevádzková príručka)

Čo všetko by mala obsahovať manuál (prevádzková príručka) a ako postupovať pri jej tvorení.

Ľubica Mačugová (Cyprianus): Nevzdávajte sa pri prvom neúspechu, každé poznanie vás posúva ďalej. Najdôležitejšia je chuť a výdrž

Ľubica Mačugová začala podnikať s tým, čo ju najviac baví a pôvodne bolo len voľnočasovou záľubou. Dnes svoje know-how dokonca už aj predáva licencovaným partnerom. Úspešný franchising sa jej podarilo vybudovať za dva roky, pričom za ten minulý jej na konto pribudlo ocenenie najúspešnejšia živnostníčka za rok 2015. So značkou CYPRIANUS celkovo v štyroch predajniach na Slovensku zákazníkom prináša bylinkovú kozmetiku a regeneračné wellness produkty, ktoré pochádzajú priamo z jej dielne.

Živnosť popri zamestnaní v roku 2017

Živnostenské podnikanie popri zamestnaní má viaceré daňové a odvodové súvislosti. Prinášame prehľad podstatných informácií, ktoré súvisia so živnosťou popri zamestnaní.

Živnosť popri rodičovskej dovolenke v roku 2017

Je možné popri rodičovskej dovolenke prevádzkovať živnosť? Ako živnostenské podnikanie ovplyvní rodičovský príspevok, aké zdravotné a sociálne odvody v tomto období bude potrebné platiť? Prinášame prehľad dôležitých informácií.

Živnosť popri materskej dovolenke v roku 2017

Prehľad daňových a odvodových aspektov živnostenského podnikania matiek počas materskej dovolenky. Má živnosť vplyv na poberanie materského?

Živnostenské podnikanie študenta v roku 2017

Prehľad dôležitých informácií o podnikaní študentov formou živnosti v roku 2017. Aké dane, zdravotné poistenie a sociálne poistenie platí študent-živnostník.

Živnosť popri dôchodku v roku 2017

Podnikanie dôchodcov formou živnosti má svoje osobitosti, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť aj v závislosti od toho, aký druh dôchodku živnostník poberá. Posvietili sme si na podnikanie dôchodcov, ktorí poberajú starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok.

Obnovenie pozastavenej živnosti v roku 2017

Po obnovení pozastavenej živnosti môžete znovu začať podnikať. Je dôležité vedieť, aké povinnosti si musíte splniť a že výška odvodov, ktoré budete platiť, sa môže vrátiť na pôvodnú úroveň a neklesnú vám.

Čo je franchising?

Ako franchising funguje, jeho definíciu ako aj základné znaky a výhody.

Roman Fridrich (Coffee Brothers): Až keď sme mali produkt hodný franchisingu, pustili sme sa do budovania siete

Konceptom pojazdných predajničiek kávy v unikátnom dobovom štýle chceli Roman Friedrich a Filip Demeter obohatiť predaj kávy o nevšedný zážitok s nostalgickým charakterom a možnosťou sledovať baristu priamo pri výrobe. Vďaka franchisingovému konceptu privážajú dobrú kávu aj do ďalších slovenských, ale aj rakúskych, českých, chorvátskych či dokonca amerických miest.



To najlepšie z Podnikajte.sk do vašej schránky